Растот на еврото е пропратен со пад на доларот

Еврото зајакна како што падот на приносите на американските државни хартии од вредност го туркаше доларот.
Тргувањето беше релативно мирно пред очекуваните говори на претставниците на централните банки и политичките настани во Германија и Италија оваа недела.

Додека закрепнувањето на доларот од тригодишниот пад на 16 февруари падна, еврото успеа да се зајакне за 0,3 отсто на 1,233 долари.

Индексот на доларот, кој го следи движењето на доларот во однос на кошницата од шест главни валути, се намали за 0,2 проценти на 89.685 поени.

Доларот беше под притисок за пад на приходите во десетгодишните американски хартии од вредност во понеделникот, кои паднаа на 2,858 проценти во азиското тргување, продолжувајќи да опаѓаат од 2,9 отсто годишниот врв од 2,957 проценти постигнат минатата среда.

Според јапонската валута, доларот се намали за 0,1 отсто на 106,65 јени.

Comments are closed.