„Hystead“ доби 164 милиони евра кредит од ЕБОР и ИЦФ за деловно работење во Македонија, Србија и Црна Гора

Европската банка за обнова и развој (ЕБРД) и Меѓународната финансиска корпорација (ИФЦ), членка на Светската банка, им одобрија заеми на инвестициската компанија “Хистид” во вкупен износ од 164 милиони евра за поддршка на малопродажниот сектор во Србија, Црна Гора и Македонија.

Хистид, со седиште во Лондон, поседува три пазарни центри во Западен Балкан – Сити Мол во Скопје, Делта Сити во Подгорица и Делта Сити во Белград.

Финансискиот пакет вклучува заем од 60 милиони евра одобрен од ЕБРД и 104 милиони евра од заеми на ИФЦ, според заедничката изјава на двете финансиски институции.

Одобрените средства, како што е најавено, ќе бидат искористени за рефинансирање на постојниот заем и за подобрување на капиталната структура на компанијата, како и за проширување и модернизација на трите трговски центри.

Ознаки: 

Comments are closed.