Фабрика од Јагодинa извезла два авиони во САД

Фабриката за авиони “Аеро Источна Европа”, која се преселила од Краљево во Јагодина, извезла два лесни авиони во САД.
Станува збор за воздухопловните маркирани авиони, произведени за американски купувач во Чикаго.

Директорот и сопственик на компанијата, Милорад Матиќ, рече дека извозот на овие авиони на американскиот пазар е еден од најголемите успеси во неговиот живот, објави Бета.

“За прв пат во историјата на српските воздухопловни српски производ оди на американскиот пазар. Авионите ќе бидат запишани во редовна регистар на цивилното воздухопловство и ќе се користи во училиштата за обука на летачки персонал”, изјави Матиќ за новинарите.

Матиќ додаде дека авионите ќе бидат изложени на најголемиот саем во светот од 10 до 15 април во Флорида. Во Чикаго, овие два авиона ќе пристигнат на 24-ти март.

Авионот наречен “Сила” 600 има 1.300 кубни метри, 100 коњски сили и постигнува брзина од 220 километри на час. Потрошувачката е од 12 до 18 литри безоловен бензин на час, во зависност од начинот и висината на летот. Од Јагодина до Белград, авионот пристигнува за 35 минути.

Ознаки: 

Comments are closed.