Царинската управа планира да потроши скоро 20 илјади евра за привремени вработувања

На официјалната страна на Јавни набавки стои оглас во кој Царинската Управа на Република Македонија планира да потроши 1.271.187,00 денари или скоро 20 илјади евра за набавка на услуги за привремени вработувања.

Во јавноста излегоа информации во врска со тоа дека институциите континуирано објавуваат огласи за ангажирање на агенции за привремени вработувања преку кои се прима кадар кој не поминува низ стандардниот филтер на критериуми кој стандардно се поминува кога треба да се вработи одредено лице.

Институциите и владата континуирано вработуваат партиски кадар на СДСМ во државните и јавните институции.

Разликата помеѓу редовното вработување и она што е со привремено вработување е што секој што сака да се вработи во државната администрација треба прво да се пријави на оглас за чие одобрување треба да даде министерот за финансии и да се поминат сите филтри како интервју за работа и исполнување на одредени критериуми и стандарди.

Но во случајот со привремени вработувања доволно е да се ангажира Агенција за привремени вработувања, која оди во ставка “услуги“ на која само  треба да и  се исплати одреден надоместок за нејзината улога.

На овој начин владата сака да си ги обезбеди партиските послушници кои не ги исполнуваат основните критериуми за одредена работа со работа на државен грб.

Според експертите ваквата пракса само креира обемни  и нефукционални  државни институции  кои потфрлаат при извршување на секојдневните работни обврски. Најголем проблем е дека ваквите неспособни работници се товар на буџетот и на државата и се плаќаат со пари на граѓаните.

 

Ознаки: 

Comments are closed.