Доларот на највисоко можно ниво во последните 6 месеци

Вредноста на доларот достигна највисоко ниво на меѓународните пазари во четвртокот во изминативе шест недели под влијание на позитивните коментари на новиот претседател на ФЕД, Џером Пауел.

Индексот на доларот, што ја покажува вредноста на САД на другите шест главните светски валути, ова утро, во еден момент се искачи на 90,744 поени, по оптимизмот на новите функционери на ФЕД во однос на економијата и во првиот јавен настап по преземањето на функцијата, посочи дека Банката на федерални резерви ќе ги зголеми каматните стапки за четири пати , а не три, како што очекуваа пазарите.

За слабеење  на еврото, исто така, придонесоа и најновите податоци од производствениот сектор во Еврозоната, кои покажаа понатамошно забавување на протокот на активност.

Еврото тргуваше со 1,21835 долари. Во однос на јенот заедничката европска валута накратко падна на 129,86 јени, што е најниско ниво од почетокот на септември минатата година, и со загуба од 5,6 проценти во однос на највисоко ниво во последните две и пол години

Ознаки: 

Comments are closed.