Кина во 2017 година вложила најмногу пари во истражување и развој

Од година во година износот на пари што Кина го роши на истражување и развој е  зголемен за 14 отсто, а до 2012 година имаше зголемување од 70,9 проценти. Минатата година Кина  потрошила 279 милијарди долари,

Кина има направено голем број на индустриски паркови и инкубатори посветени на промоција на технологија, како што се вештачка интелигенција, роботика и обработка на податоци.

Кинескиот министер за наука Ван изјави дека Кина планира да ги подигне електричните возила на ниво од два милиони единици до 2020 година. Кина, инаку, оваа земја  инвестира големи суми на пари со цел да доминира во оваа индустрија и други, како што се нуклеарната и обновливи извори на енергија.

Инаку, индексот на GSI (индекс на глобалната конкурентност) покажува дека Швајцарија е глобален лидер во иновациите  шест години по ред

Comments are closed.