Светска трговска организација СТО- Загрижени сме поради политиките на Трамп, можна е ескалација

Шефот на Светската трговска организација (СТО), Роберто Асеведо, рече дека организацијата е “јасно загрижена” за планот на Доналд Трамп.
Според него, “трговската војна не е во ничиј интерес”.

Неколку часа порано, Трамп преку Твитер изјави дека “кога земјата (САД) губи милијарди долари во трговијата на големо со секоја земја со која работи, трговската војна е добра и лесно достапна”.

“Можноста за ескалација е реална, како што видовме од првичните одговори на други партии”, предупреди Асеведо.

СТО ќе “внимателно ја следи ситуацијата”, рече тој.

Ознаки: 

Comments are closed.