Цените на нафтата паднаа за повеќе од 3,5 %

На светскиот пазар цената на нафтата минатата недела падна за повеќе од 3,5 отсто, додека инвеститорите се загрижени за растот на производството и залихите во САД, како и најавата на претседателот на САД, Доналд Трамп за воведување на царински давачки за увоз на челик и алуминиум.

Падот на цената на нафтата е резултат на, изјавите на  Трамп  односно најавата за воведување на давачки за увоз на челик во САД, помеѓу 25 и 10 проценти на алуминиум, што предизвика стравувања од трговски војни на инвеститорите и слабеење на глобалниот економски раст.

Соопштението на Трамп предизвика остри реакции од страна на Европската унија, која најави контрамерки, Канада, Кина …

Ознаки: 

Comments are closed.