Јужна Кореја ја укинува нехуманата работна недела

Наместо 68 часа, ќе се работи 52 часа, вклучувајќи и прекувремена работа.

По зголемувањето на минималните плати за 16 отсто, јужнокорејскиот претседател Мун Џи Ин направи уште едно предизборно ветување, кое ќе им ги врати на граѓаните правото на одмор.

Собранието минатата недела гласаше за намалување на максималната работна недела од 68 часа до 52 часа. Законот беше усвоен со опозиција на работодавачите, но се проценува дека е неопходно да се подобри квалитетот на животот, да се отворат нови работни места и да се зголеми продуктивноста, пишува “Политика”.

Според Организацијата за економска соработка и развој во групата развиени земји, Јужна Кореја со години е на врвот на листата со работно време – 2069 годишно. Пред тоа е само Мексико, додека во Британија и Австралија, со релативно сличен просечен приход, таа работи дури 400 часа помалку годишно.

Американците работат 1783 часа, но имаат поголема продуктивност, која се мери како однос на работното време и БДП по глава на жител. Во Јужна Кореја, 2016 година, продуктивноста изнесуваше 33 долари на час, во САД 63 долари, во Франција 60, а во Јапонија 41,5 долари.

Според новиот закон, работната недела може да трае 40 часа и дополнителни 12 часа прекувремена работа. За време на викендот ќе се смета за прекувремена работа и плаќа 50 отсто повеќе. Луѓето на возраст под 18 години ќе имаат 35-часовна недела, слична на оние во Франција

Ознаки: 

Comments are closed.