ЕУ ја разгледува можноста за воведување на царина за американски производи во вредност од 3,5 милијарди евра

Шефовите за трговија во Европската унија може да наметнат 25 отсто давачки за увоз на стоки од САД, во вредност од 3,5 милијарди долари, во знак на одмазда за потенцијалното воведување на обичаите на Вашингтон.

Европскиот комесар за трговија Сесилија Малмстром е британскиот јавен сервис Би-Би рекол дека брендот американски фармерки Леви Штраус со мотори Харли Дејвидсон и американски бурбон виски на листата на производи од САД, кои може да се оданочуваат.

Американската компанија Левис рече дека е силно спротивставена на какви било трговски ограничувања.

“Ние ја поддржуваме отворени пазари и слободна трговија, каде што секој игра според правилата. На едностраното воведување на должност носи ризик од одмазда и дестабилизација на глобалната економија, што на крајот ќе страдаат од американски брендови, работниците и потрошувачите”, се вели во соопштението на компанијата.

Трамп минатата недела најави дека САД ќе воведе високи тарифи за увоз на челик и алуминиум, наведувајќи дека тарифи за увоз на челик да биде 25 отсто, додека алуминиум за да биде десет проценти.

Ознаки: 

Comments are closed.