Заврши аукцијата на државни обврзници и државни записи -Владата и Министерството за финансии денеска се задолжија за нови 56.1 милион евра

Денеска владата и Министерството за финансии се задолжија за нови 56.1 милиони евра. На официјалната страна на Министерството за финансии беше закажана аукција на државни хартии од вредност во износ од вкупно 3. 450.000.000 денари или 56.1 милиони евра. Резлутатите од аукцијата се објавени на официјалната страна на НБРМ.

Аукцијата е на 15 годишни државни обврзници со девизна клаузула во износ од 140.000.000, 2 годишни државни обврзници без девизна клаузула во износ од 200.000.000 денари и 12 месечни државни записи во износ од 2.810.000.000 и 300.000.000 денари.

Од доаѓање до денес  владата ги задолжи граѓаните за  1.4 милијарди евра. Само од почетокот на оваа година вклучително и задолжувањето закажано за денеска  владата ја задолжи Македонија и нејзините граѓани за огромни 725 милиони евра.

Од кога дојде на власт владата на чело со СДСМ во овие 9 месеци не изгради ниту еден капитален проект.

Владата на Република Македонија кога беше опозиција жестоко  ги критикуваше задолжувањата додека сега кога е на власт  се задолжува континуирано и без никакви резултати во смисла на капитални инвестиции.

Ознаки: 

Comments are closed.