За колбат заинтересирани најголемите светски компании- цената тројно повисока

Во изминатите неколку години, кобалт, што главно се користи за производство на литиум-јонски батерии за паметни телефони и батерии за електрични автомобили, е брзо да стане еден од најбараните минерали во светот.

Нејзината цена од крајот на 2016 до почетокот на 2018 година тројно се зголеми и тоа се  должи на ограничената понуда и побарувачка, според Блумберг и CNBC. Цената на кобалтот по метрички тон на почетокот на оваа година е околу 80 илјади американски долари.

Како резултат на тоа, големите потрошувачи на кобалт се обидуваат да најдат начини да обезбедат доволно количество за своите потреби. Како што се објавени од страна на Блумберг, “Епл” е во преговори договори со рударски компании преку која ќе се обезбеди долгорочна набавка на кобалт директно од рударите и заобиколување на посредници. Но, во трката за обезбедување на акциите на “Епл” не е сам, но во слични преговори и компании како што се “Samsung”, “Фолксваген” и БМВ.

Ознаки: 

Comments are closed.