Кинескиот економски раст достигна нов рекорд

Кинескиот премиер Ли Кечијанг изјави дека економскиот раст на Кина достигна нов рекорд од пет години.
Кинески БДП се зголеми во текот на овој период, просечните годишни 7,1 проценти, додека уделот на Кина во глобалната економија достигна 15 проценти, што е речиси четири отсто повеќе отколку во претходниот период.

Главен двигател за раст е домашната потрошувачка, која расте. Според кинескиот премиер, се зголеми уделот на услужниот сектор и високата технологија на БДП во Кина, додека производството на житни култури се зголеми на 600 милиони тони, во согласност со N1.

Во период од пет години беа отворени скоро 66 милиони нови работни места, но во својот извештај за работата на Владата пред народен конгрес, Ли ја истакна важноста на напредок во борбата за заштита на животната средина.

“Владата спроведува програма во десет точки од областа на екологијата и имаше значителен напредок во секоја од нив. Потрошувачката на вода и енергија по единица БДП се намали за 20 отсто, постојано опаѓа износот на загадувачи емитирани од најголемите загадувачи, бројот на денови за прекумерно загадување воздухот е половина. областа покриена со шуми е зголемен за речиси 11 милиони хектари.

Ознаки: 

Comments are closed.