Србија и воведува на Македонија контрамерки заради брашното

На Македонија  ќе и бидат  воведени  контрамерки утре, бидејќи го  отежнува увозот на брашно од Србија, објави министерот за трговија, Расим Љајиќ.
“Ние повеќе не можеме да чекаме. Покрај само  купувањето на време од страна на Македонските власти, не сме виделе никаква подготвеност да ги решиме проблемите од нивна страна”, рече Љајиќ за Данас.

Тој потсети дека е подготвен да оди во Скопје во петокот, 2 март, како и вчера, со цел да го реши спорот со македонските власти по повод нетарифните бариери за увозот на брашно во Македонија.

Тој додаде дека нема да оди во Скопје се додека не слушне конкретен предлог за кој би можел да зборува.

Пред две недели, властите во Скопје одлучија дека брашното од Србија може да се увезува само без акцизни марки, кои се добиваат во Македонија по фитосанитарни проверки, кои според извозниците би можеле да траат еден месец. Затоа извозниците од Србија трошат околу 200.000 евра месечно.

Од Србија, 40.000 до 50.000 тони брашно се извезуваат во Македонија годишно.

Ознаки: 

Comments are closed.