„Ikea„ планира да инвестира додатни 50 милиони евра во Србија – отворање на нови 400 работни места

Шведската компанија “Икеа” направи студија која покажа дека е профитабилно да се изгради retail park покрај стоковната куќа во Белград.
Тоа е потенцијална инвестиција од 50 милиони евра на околу 30.000 квадратни метри, изјави во интервју за B92.net Владислав Лалиќ, директор за недвижности и развој “Икеа” во Југоисточна Европа.

Тој додава дека во првата фаза веќе ќе бидат отворени 400 нови работни места.

“Сега тоа завршува и  многу важно е да се има инфраструктура. Покрај тоа, ние планираме да го разубавиме  овој дел од Белград која некогаш беше мочуриште.

Според него, стоковната куќа останува приоритет, но отворањето на riteil park се покажа како добра практика за таа компанија во други земји. “Ние работиме за да се подобри, и ние сме задоволни и врз таа основа да се планираат понатамошни инвестиции, бидејќи потрошувачките навики се менуваат, се повеќе и повеќе луѓе се за купување на интернет.”

 

Ознаки: 

Comments are closed.