Германија има околу 1,2 милиони слободни работни места

Број на работни места во Германија достигна рекордно ниво од речиси 1,2 милиони во последниот квартал од минатата година, според Институтот за истражување за вработување (IAB) во Нирнберг.

“На крајот на минатата година во Германија е 1.183 милиони работни места беа слободни, што е 128.000 повеќе отколку во истиот период минатата година и 83.000 повеќе отколку во претходниот квартал”, вели IAB експерт Александар Кубис.

ИАБ, кој работи во соработка со Федералната агенција за вработување, вели дека најголемата побарувачка за работници е во преработувачкиот и градежниот сектор. Германските градежни компании моментално бараат околу 100.000 работници од различни профили, пишува Business Daily.

Сепак, недостигот на експерти е во речиси сите сектори, особено оние со техничко значење. Како што неодамна објавени неделно Wirtschafts Woche, од најбараните професии се електрични техничари, медицински техничари, програмери, инженери од сите профили и класичен занаети, како што водоводџии, водоводџија. Традиционално силната побарувачка е за медицинскиот персонал, а неодамна има голем недостаток на инструктори за возење, што е поврзано со недостигот на возачи на автобуси и камиони.

Ознаки: 

Comments are closed.