Задолжувањата растат,платите стагнираат,сиромаштијата расте-Македонците едвај врзуваат крај со крај

Во јавноста постојано излегуваат информации за континуираното задолжување што владата и Министерството за финансии го прават. Имено, само од почетокот на оваа година македонските граѓани се задолжени за огромни 725 милиони евра додека од почетокот на седнување на владејакото столче владата се задолжи за огромни 1,5 милијарди евра.

Владата на Република Македонија кога беше опозиција жестоко  ги критикуваше задолжувањата додека сега кога е на власт  се задолжува континуирано и без никакви резултати во смисла на капитални инвестиции.

Јавниот долг на Македонија е проектиран до 2018 да изнесува скоро 54,2 % од БДП додека кога сегашната владејачка партија беше опозиција излегуваше со остри критики кога јавниот долг беше само 30 % од БДП.

Јавниот долг надминал 30% од БДП. Владата на ВМРО-ДПМНЕ ја води Македонија по многу опасна патека. Секој ден се подлабоко навлегуваме во економска и социјална мизерија. Индустријата на колена, бројот на вработени намален, животниот стандард нокаутиран од поскапувањата, платите и пензиите со помала куповна моќ.„

 

Ваков вид на изјави беа пракса на СДСМ од улога на опозиција  додека кога е на власт спроведува сосема поинаква  политика.

Со покачувањето на акцизата која новата влада ја воведе како мерка  се покачија цените да производите кои ја сочинуваат основната потрошувачка кошница. Граѓаните на Македонија ќе мораат да издвојуваат повеќе пари за основните потреби. Експертите предупредуваат дека при стагнација на платите и покачувањата на давачките и даноците  сиромашптијата допрва ќе зема замав. Сиромаштијата во Македонија изнесува 21,5% од населението во Македонија. Или, речиси секој петти Македонец. Според статистичките податоци, дури 445.000 луѓе во Македонија живеат под прагот на сиромаштија.

Ветувањата кои ги даде владата не ги исполни за плата од 30.000 денари. Даноците и давачките постојано растат додека нови инвестиции нема.  Поминаа 9 месеци од владеењето на новата влада но видливи резултати нема, експертите предупредуваат дека со ваква лоша економска политика Македонија нема светла иднина

Ознаки: 

Comments are closed.