Владата за само 2 месеци го задолжи секое семејство по неверојатни 1.000 евра

Владата и Министерството за финансии се задолжуваат вртоглаво секој месец. Имено, министерството за финансии има закажано по две задолжувања секој месец во 2018 година. Бруто задолжувањата од почетокот на владеењето на СДСМ изнесува скоро 1,5 милијарди евра додека нето задолжувањата вклучително со еврообрзницата изнесуваат 545 милиони евра.

Тоа значи дека од почетокот на годината односно за само 2 месеци владата и министерството за финансии го задолжиле секое семејство за неверојатни 1.000 евра што е огромна сума. Според економските аналитичари фактот дека нема капитални инвестиции и не се гради ништо што би имало ефект на долг рок е уште по аларманто од самите задолжувања. Познато е дека задолжувањата се оправдани само ако со нив се градат капитални проекти кои имаат долгорочен позитивен ефект врз економијата.

Од кога дојде на власт новата влада не е отпочната ниту една развојна инвестиција ниту пак се работи на привлекување на странски инвестиции кои би значеле отворање  на работни места и намалување на невработеноста. Најголем проблем со кој Македонија се соочува е младинската невработеност која изнесува скоро 50%.

Голем дел од експертската јавност ја критикува работата на владата посебно во економскиот дел и смета дека владата не ја води земјата на добар пат.

 

Ознаки: 

Comments are closed.