Живот со поскапувања – Трошоците растат платите стојат во место, сиромаштијата во Македонија се повеќе присутна

Трошоците за живот  за февруари се зголемени за 1,9 % во споредна со истиот месец лани . Трошоците за живот во февруари во однос на јануари оваа година бележат  исто така пораст од 0.2%. Доколку продолжи оваа тенденција на раст на трошоците за живот сериозно се загрозува животниот стандард на граѓаните и нивната куповна моќ.

При зголемување на трошоците на живот сиромаштијата расте и стандардот на граѓаните сериозно се намалува.

Според официјалните податоци сиромаштијата во Македонија постојано расте.  Сиромаштијата во Македонија изнесува 21,5% од населението. Или, речиси секој петти Македонец. Според статистичките податоци, дури 445.000 луѓе во Македонија живеат под прагот на сиромаштија.

Владата ветуваше намалување на трошоците намалување на даноците и покачување на платите но ништо од ова не се реализира. Понатаму, во својата предизборна кампања сегашната влада ветуваше и јакнеење на средната класа но со политиките кои ги спроведува средната класа полека но сигурно изумира додека сиромашните стануваат се повеќе сиромашни.

При намалување на куповната моќ на граѓаните се намалува и потрошувачката а со тоа и целата економска активност.

Со ваквиот тренд на поскапувања, зголемување на трошоците за живот и нови давачки нема перспектива за младите додека најголемиот дел од граѓаните живеат на работ на егзистенцијата. Голем дел од експертите предупредуваа дека мерката која ја воведе владата за покачување на акцизата ќе има негативни ефекти врз цените на производите. Експертите велат дека спиралниот ефектот кој го има поскапувањето на акцизата најмногу ќе се почувствува на крајот на 2018 година.

Граѓаните од ден на ден се се   повеќе сиромашни додека странски инвестиции нема. Ваквиот тренд ќе придонесе за зголемување на невработеноста и заминување на младите од државата додека другите едвај имаат пари за да обезбедат основна егзистенција.

Comments are closed.