Македонија за влакно избегна трговска војна со Србија

На средбата на министерот за трговија на Србија, Расим Љајиќ и министерот за земјоделство Љупчо Николовски договор  беше постигнат во однос на нетарифните бариери за извоз на брашно од Србија.

Како што изјавија, откако постигнаа договор, Србија се откажа од воведувањето на контрамерка за Македонија.Со договорот се предвидува формирање на Комитет, составен од надлежни институции на Македонија и Србија, а првата седница ќе се одржи на 14 март во Белград. Во рок од 30 дена, Комитетот ќе предложи систематско и трајно решение за проблемот на трговијата со брашно, со цел да се избегнат такви ситуации во иднина.

Државите потписнички се согласуваат да ја зајакнат контролата над релевантните институции на двете земји со цел да ја запрат нелегалната економија и трговијата со агро-прехранбени производи. Договорот предвидува дека двете земји се обврзуваат за целосно почитување на меѓусебните билатерални спогодби за фитосанитарна соработка и соработка во областа на безбедноста на храната и ветеринарната медицина, потпишан во 2012 година.

Ознаки: 

Comments are closed.