“Erbas” отпушта 3.700 луѓе поради намаленото производство

Повеќе од 3.700 работни места во Франција, Германија, Велика Британија и Шпанија ќе бидат затворени поради намалувањето на производството на производителот на Европската авиони “Ербас”, изјави  Унијата и друштвото за управување.
“Во оваа фаза,” Ербас “смета дека овие мерки ќе влијае врз  3.700 работни места, на локации во земјите-основачи на компанијата: Франција, Германија, Велика Британија и Шпанија”, рече фирмата.

Сепак, синдикатот вели дека во изјавата од Тулуз се подготвува да отпушти 3.720 луѓе, но сé уште нема одлука да го стори тоа. “Изгледа дека ќе има 3.720 отпуштања во Европа”, рече Жан-Марк Ескуру, од синдикатот на Сирија.

Според него, Германија и Шпанија се најмногу погодени од намалувања на работните места, со 1.900 и 850, додека во Франција се засегнати 470 работни места.Овие одлуки се резултат на падот во производството на два авиона – најголемиот “A380” и воен превоз “A400M”. За “А380”, што е тешко да се продаде, годишното производство опадна за шест авиони во 2020 година.

 

Ознаки: 

Comments are closed.