Во ЕУ жените заработуваат 16 % помалку од мажите

Во 2016 година, жените заработуваат 16 отсто помалку од мажите во земјите на ЕУ, според објавените податоци од канцеларијата за статистика на Еуростат, објавени во пресрет на Меѓународниот ден на жените на 8-ми март.

“За секое евро на час заработено од маж, жените во просек достигнаа 84 центи”, се вели во соопштението на Еуростат.Оваа разлика е поголема од 20 проценти во Естонија, каде што изнесува 25,3 проценти, потоа во Чешка, 21,8 проценти, потоа Германија со 21,5 проценти, Велика Британија со 21 процент и Австрија со 20,1 проценти.

Напротив, Романија, со разлика од 5,2 отсто, потоа Италија со 5,3 и Луксембург со 5,5 отсто. Белгија, Полска, Словенија и Хрватска исто така имаат разлики во платите од помалку од 10 отсто.Меѓутоа, во некои земји-членки на ЕУ, јазот расте, како што е случајот со Португалија и Словенија.

Во вторникот, 15 од 28 членки на ЕУ издадоа заедничка декларација во која се вели дека еднаквоста помеѓу жените и мажите е “една од основните вредности на ЕУ”.

Европската комисија сака “да даде пример”.

“Во февруари 2018 година, процентот на жени на административни позиции во Европската комисија достигна 36 отсто, 11 отсто повеќе отколку кога го започнавме мандатот во ноември 2014 година”, рекоа комесарите и претседателот на ЕК, Жан-Клод Јункер, како цел , до крајот на мандатот на 31 октомври 2019 година, постави 40 отсто.

Ознаки: 

Comments are closed.