Технолошкиот гигант Амазон планира влез во банкарскиот систем

“Амазон” може да се здобие со 70 милиони корисници на финансиски услуги во рок од пет години, покажа едно неодамнешно истражување од консултантската фирма Bain & Co.
Концептот на “Амазон банка” наскоро би можел да оди на повисоко ниво. Имено, американскиот технолошки гигант преговара со неколку американски банки за партнерство во управувањето со трансакциски сметки за младите луѓе, објави Wall Street Journal.

Се вели дека Амазон преговара со ЈП Морган, Капитал Еден и некои други компании кои обезбедуваат финансиски услуги за можноста за отварање на сметки. Станува збор за американски еквивалент на трансакциска сметка – за млади луѓе и за луѓе кои сеуште немаат банкарска сметка под брендот “Амазон”.

Разговорите се во рана фаза, велат извори, но пристапот за партнерство може да ја отвори вратата за финансиски услуги во технолошките компании.

Портпаролот на ЈП Морган одби да ги коментира овие информации. “Капитал Еден” одговори дека тие не коментираат за “гласини и шпекулации”, и ниту “Амазон” не беше достапен за коментар, рече WSJ.

 

Ознаки: 

Comments are closed.