“Rolls-Royce” планира да се реорганизира

Британската компанија “Ролс-Ројс” објави дека ја избрал “Алварез и Марсал” како консултант за реорганизација, што треба да резултира со поедноставна структура на компанијата.
Имено, сегашните пет деловни области ќе се поделат на три – системи за цивилно воздухопловство, одбрана и погон. Ролс-Ројс се надева дека ќе ги намали трошоците значително по реорганизацијата, објави “Фајненшел тајмс”.

Компанијата не објави колку ќе чини трошокот за реструктуирање, или колку ќе собира Алварез и Марсал. Инаку, компанијата “Алварез и Марсал” исто така е позната по тоа што е ангажирана како консултант на Агрокор, но овој аранжман е брзо прекинат.

По објавувањето на најавата за реструктуирање на “Ролс-Ројс” – со објавувањето на добри деловни резултати во изминатата година – цената на акциите скокна за 11 отсто на Лондонската берза.

Ознаки: 

Comments are closed.