Нисан спремен да го откупи уделот на француската влада во Рено

Јапонската компанија “Нисан”, наводно, започнала преговори со француската влада во врска со купување на 15 отсто од акциите во Рено.

Овој потег ќе биде целосно изменета на сопственичката структура на Алијансата, која од 2016 година ги прави “Мицубиши”.

Но работа е далеку од заклучок, затоа што таквите трансакции се под специјален надзор за политички чувствителни прашања, како и за владата на Франција за која е  многу важно да не се добие впечаток на преземање.

Овие шпекулации беа осудени од страна на сојузот на Renault-Nissan-Mitsubishi и од редовите на француските власти. Од Алијансата тврдат дека “се истражуваат можностите за понатамошни синергии и зголемување на оперативната конвергенција, но тоа не планира да се смени сопственичката структура.

“Рено” поседува 43,4 отсто од “Нисан”, но во 2015 година се согласи со ограничената контрола на својот поголем партнер. Од друга страна, “Нисан” во моментов е сопственик на 34 отсто од акциите на “Мицубиши”, која мораше да прифати финансиска инјекција од конкурент по скандалот со местење на резултатите на емисиите на штетните гасови, на 15 отсто од “Рено”.

Според правилата на Токиската берза, Рено ќе го изгуби своето право на глас во Нисан ако јапонскиот производител го зголеми својот удел во Рено на повеќе од 25 проценти.

Ознаки: 

Comments are closed.