Владата и Министерството за финансии ги задолжи граѓаните за нови 93 милиони евра.

Денеска Министерството за финансии и владата на Република Македонија ги задолжија граѓаните за нови 5,725 милијарди ден или вкупно 93 милиони евра. На страната на НБРМ ги има резултатите од одржаната аукција на државни обврзници и државни записи.

Ова е трето задолжување во рок од три недели, откако претходната недела државата се задолжи 56 милиони евра, а пред тоа 33 милиони евра.

Владата на Република Македонија и Министерството за финансии вртоглаво се задолжуваат. Притоа само од седнувањето на владејачката фотелја владата ги задолжи македонските граѓани за 1,5 милијарди евра и тој долг непрекинато расте.

Дополнително, само од почетокот на оваа година вклучително и задолжувањето кое се реализира денеска владата ја задолжи Македонија и нејзините граѓани за огромни 818 милиони евра.

Со овие пари се нема изградено ниту еден проект или битна инвестиција која треба да ги оправда енормните задолжувања.

.Македонија се задолжува, цените растат, нема капитални инвестиции, вртоглаво паѓа животниот стандард.

Експертите тврдат дека при ваков тренд на континуирани задолжувања кои не се насочени кон развој на економијата на долгорочен план економијата нема изгледи за опоравување а најмалку за  раст.

Ознаки: 

Comments are closed.