После 60 години завршено владеењето на браќата Кастро

За прв пат во речиси 60 години по завршувањето на ерата на браќата Фидел, таткото на кубанската револуција од крајот на 2016 година, и Раул, претседателот на Куба, на чело на земјата доаѓа човек кој не учествувал во револуцијата во 1959 година.

Претседателот Раул Кастро, кој за помалку  од еден месец ќе се повлече,  вели во Хавана Куба помина низ “долг и тежок пат” на револуцијата, која го смени судбината на островот во 1959 година.

Иако на  Кастро наследникот сеуште не се знае, постојат гласини дека тоа би можело да биде првиот заменик-премиер Мигуел Дијаз Kanel (57). Канел вчера изјави дека новата влада ќе биде поодговорна за граѓаните и дека ќе учествуваат во своите одлуки.

 

Ознаки: 

Comments are closed.