Се гради балканскиот гасен центар

Министрите за надворешни работи на Бугарија, Романија и Грција ги поддржа изградбата на балканските центарот за гас и процесот на европска интеграција на земјите од Западен Балкан.
Во заедничката декларација, која беше усвоена за време на состанокот на министрите во Букурешт – Екатерина Захарија (Бугарија), Никос пајтонџија (Грција) и Теодор Мелескану (Романија) – рече дека трите земји ќе соработуваат за развој на балканскиот центарот за гас, јави Танјуг.

Министрите, исто така, изразија поддршка за изградба на гасна поврзаност, помеѓу Бугарија-Романија и Бугарија-Грција .

“Сигурен сум дека Балканот останува клучен приоритет за време на нејзиното претседавање со Европскиот совет во Романија”, рече Захарија.

Уште еднаш се повтори дека проширувањето на ЕУ е клучен фактор за стабилноста и просперитетот на регионот и се изрази очекување дека сите шест економиите на земјите од Западен Балкан ќе се движат напред во наредните години на својот европски пат.

 

Ознаки: 

Comments are closed.