Се формира најголемата енергетска компанија во Европа – во вредност од 60 милијарди евра

Двете најголеми германски натпреварувачки енергетски компании – E.ON и RWE – ги здружуваат силите.
На имотот на компанијата “Innogy”, подружница на РВЕ се занимаваат мрежа, обновливи извори на енергија и продажба, ќе бидат поделени меѓу двете компании во начинот на кој ќе се инфраструктура “Е.” и обновливи извори на РВЕ. Вкупната вредност на двете трансакции би можела да достигне 60 милијарди евра.

Тоа е договор, според Фајненшл тајмс, кој во основа ќе го промени германскиот сектор за електрична енергија. Имено, врската ја создава најголемата енергетска компанија во Европа, а трансакцијата исто така покажува дека индустријата се откажува од вертикалната интеграција.

Комплекс размена на средства меѓу тужител и неговиот долгогодишен ривал РВЕ беше дизајниран од страна на мал тим на менаџери и инвестициски банкари во текот на изминатите шест месеци, а за помалку од три месеци незапирлива преговорите, двете страни постигнаа договор.

Договорот е последица на одлуката на германската канцеларка Ангела Меркел за затворање на нуклеарните централи, што влијаеше и на E.on и RWE

Ознаки: 

Comments are closed.