СТО предупредува дека мерките на Трамп би можеле да предизвикаат светска рецесија

Светската трговска организација (СТО) стравува дека новата американска надворешна трговија    и мерките кои ги носи Трамп го носат  светот повторно во длабока рецесија, според независниот, потсетувајќи дека претседател Доналд Трамп најави воведувањето на високи тарифи за алуминиум и челик.

Трамп го објави воведувањето на данокот од 10% за извоз на алуминиум и 25% на увозот на челик. Најавата беше пречекана со гласна реакција на меѓународната заедница, вклучувајќи ги американските сојузници Европската унија (ЕУ) и Канада.

Рајан предупреди дека новите обичаи би можеле да имаат драстично влијание врз меѓународните пазари.

Раџан изјави дека е загрижен дека поради новите тарифи кои можат да започнат меѓународна трговска војна, која на крајот може да  и наштети на економијата на САД.

 

 

Ознаки: 

Comments are closed.