Трамп блокира бизнис тежок 117 милијарди долари

Американскиот претседател Доналд Трамп потпиша декрет со кој се блокира една од најголемите аквизиции во Америка, и секако најголемата во историјата на технолошкиот сектор.
Договорот вреден 117 милијарди долари, според кој голем производител на чипови и разни електронски компоненти за телеком и други Broadcom, со седиште во Сингапур и Калифорнија, планираа да купат мнозински удел во ривалската Qualcomm во непријателскиот процес на преземање.

Како што пишува во Вашингтон пост, “Трамп” го покрена прашањето за “националната безбедност” како причина за блокадата, а весникот вели дека оваа одлука е направена невообичаено наскоро откако Broadcom ги објави своите намери.

Ова преземање ќе ја потресе глобалната трка за дефинирање на мобилните технологии на следната генерација.

Ознаки: 

Comments are closed.