List/Grid

топ Subscribe to топ

Граѓаните ќе треба да одат постари во пензија и да плаќаат поголем придонес за пензиско осигурување

Граѓаните ќе треба да одат постари во пензија и да плаќаат поголем придонес за пензиско осигурување

Да се зголеми старосната граница за одење во пензија и да се подигне придонесот за пензиско осигурување. Меѓународниот монетарен фонд останува на истите препораки.    Да се зголеми старосната граница… Читај повеќе »

МАКЕДОНИЈА ГО ГУБИ И „ТУРСКИ ТЕК“: Гаспром ја разгледува можноста гасоводот да го пренасочи кон Бугарија и Србија или Грција – Италија

МАКЕДОНИЈА ГО ГУБИ И „ТУРСКИ ТЕК“: Гаспром ја разгледува можноста гасоводот да го пренасочи кон Бугарија и Србија или Грција – Италија

Гаспром ја зголеми цената на Турски тек до седум милијарди евра, каде во прва фаза ќе го финансира проектот од својот буџет, а потоа можно е издавање на обврзници, изјавил… Читај повеќе »

Шилегов удри по граѓаните. Вчера кренати 92 возила со пајак служба

Шилегов удри по граѓаните. Вчера кренати 92 возила со пајак служба

Според информациите на МВР само вчера пајак службата кренала 92 возила во Скопје. Ова не е прв пат пајак службата да биде екстремно  активна посебно од кога се смени власта…. Читај повеќе »

Расфрлањето со народни пари не престанува. Министерството за внатрешни работи ќе троши 5 милиони денари на конзервиран зеленчук

Расфрлањето со народни пари не престанува. Министерството за внатрешни работи ќе троши 5 милиони денари на конзервиран зеленчук

На официјалната страна за јавни набавки стои оглас за набавка на конзервиран зелечук во вредност од 5.000.000 денари без ДДВ. Во огласот стои дека назив на договорниот орган е Министерството… Читај повеќе »

Руски нуклеарни инжинери пробале да рударат биткон со злоупотреба на најголемиот државен суперкомпјутер

Руски нуклеарни инжинери пробале да рударат биткон со злоупотреба на најголемиот државен суперкомпјутер

Неколку инженери на рускиот Федерален нуклеарен центар се уапсени за обид да го искористат еден од најголемите суперкомпјутери во Русија за рударење на биткоин. Татјана Залескаја, раководител на прес-службата на… Читај повеќе »

Дали гигантот Ејп ќе може да продолжи со истото темпо

Дали гигантот Ејп ќе може да продолжи со истото темпо

По десет години и зголемување на цената на акциите од 750 отсто, Apple денес е компанија со најголема пазарна капитализација во САД од 793 милијарди долари. Сега иконите пазарот iPhone… Читај повеќе »

Ова се најкорумпираните земји во светот

Ова се најкорумпираните земји во светот

  Листата на најкорумпираните земји во светот прикажана во “Индексот на финансиска тајност 2018” е составена од Меѓународната организација на даночни мрежи. Објавена е невообичаена ранг листа, која открива кој… Читај повеќе »

Шилегов ги блокираше сметките на над 25 000 граѓани и 8 000 фирми

Шилегов ги блокираше сметките на над 25 000 граѓани и 8 000 фирми

На над 25.000 граѓани кои не го платиле данокот на имот за 2016 година деновиве градот Скопје им ја блокираше трансакциската сметка. Парите што ги должат сега им ги наплатува… Читај повеќе »

„Трансмет“ инкасираше од ЕЛЕМ 44 денари по гигаџул, фирмата „Пелистер“, избрана без тендер, ќе добива 87 денари 17:04 | февруари 15, 2018

„Трансмет“ инкасираше од ЕЛЕМ 44 денари по гигаџул, фирмата „Пелистер“, избрана без тендер, ќе добива 87 денари 17:04 | февруари 15, 2018

ЕЛЕМ ќе плаќа двојно повеќе пари за ископ на јаглен и земја кон фирмата „Пелистер“, која е избрана без тендер. Досега фирмата „Трансмет“, која работеше на ископите на ЕЛЕМ, инкасирала… Читај повеќе »

Владата ќе купува месо за 40 илјади евра

Владата ќе купува месо за 40 илјади евра

Службата за општи и заеднички работи на Владата објавува оглас за доделување на договор за јавна набавка на свежо месо за вредност од 2.400 000 милиони денари, односно 40.000 евра…. Читај повеќе »