List/Grid

топ Subscribe to топ

Дневен извештај од светските берзи

Дневен извештај од светските берзи

Берзите индекси забележаа голема загуба во понеделникот. Цената на златото се зголемува, додека цената на нафтата паѓа. S & P500

НБРМ донесе одлуки за усогласување на домашната регулатива со базелските стандарди и принципи, како и заради усогласување со Законот за изменување и дополнување на Законот за банките

НБРМ донесе одлуки за усогласување на домашната регулатива со базелските стандарди и принципи, како и заради усогласување со Законот за изменување и дополнување на Законот за банките

Советот на Народната банка на Република Македонија денес ја одржа својата втора седница на која беше разгледан најновиот Квартален извештај, при што беше утврдено дека во последното тримесечје од 2017 година… Читај повеќе »

Дневен  извештај од светските берзи 01.02.2018

Дневен извештај од светските берзи 01.02.2018

Американската берза забележи позитивни резултати  во средата, додека цените на златото и суровата нафта се зголемија. S & P500

УЈП: Рокот за поднесување на годишни даночни пријави е до 15-ти март

УЈП: Рокот за поднесување на годишни даночни пријави е до 15-ти март

Од Управата за јавни приходи (УЈП) апелираат до граѓаните задолжително да поднесат годишна даночна пријава, најдоцна до 15-ти март годинава. Оттаму потсетуваат дека даночна пријава треба да поднесат лица кои… Читај повеќе »

„ВЕИБО“ СИ ЗАМИНУВА ОД КРИВА ПАЛАНКА: Си замина првиот инвеститор, вработените на улица.

„ВЕИБО“ СИ ЗАМИНУВА ОД КРИВА ПАЛАНКА: Си замина првиот инвеститор, вработените на улица.

За само 8 месеци од доаѓањето на СДСМ на власт се затвора уште една фабрика во Крива Паланка. Поради катастрофалните економски политики на власта предводена од Зоран Заев на улица… Читај повеќе »

Шпанија смета дека  Косово не треба да биде вклучено во новата стратегија за проширување

Шпанија смета дека Косово не треба да биде вклучено во новата стратегија за проширување

Шпанија, смета дека Косово не треба да биде вклучено во новиот европски план за забрзување на проширувањето на Европската унија за земјите од Западен Балкан, кои Европската комисија ќе го… Читај повеќе »

Стив Вознјак разочаран од Тесла и Маск

Стив Вознјак разочаран од Тесла и Маск

Стив Возњак е еден од жестоките поддржувачи на Елон Маск и неговата компанија Тесла. Или тоа беше барем додека Маск почна да ги крши роковите. Имено, Возњак го критикува Маск,… Читај повеќе »

Кина има повеќе интернет корисници од колку Европа што има населени граѓани

Кина има повеќе интернет корисници од колку Европа што има населени граѓани

Бројот на интернет корисници во Кина, кој е највисок во светот, се зголеми за 5,6 отсто во 2017 година, со 772 милиони луѓе во декември, повеќе од бројот на луѓе… Читај повеќе »

Нови рокови и начин на пријавување приходи од кирија, капитална добивка, приходи од странство

Нови рокови и начин на пријавување приходи од кирија, капитална добивка, приходи од странство

Граѓаните кои остваруваат приходи од други физички лица во земјата, како и граѓаните-резиденти кои остваруваат приходи од странство, имаат обврска да поднесат Електронска пресметка за приход и данок (е-ППД), и… Читај повеќе »

Кое е идното место на Европа на светската економска сцена

Кое е идното место на Европа на светската економска сцена

Додека продолжување на позитивните трендови е реална можност, никој не може да го негира релативно опаѓање на власт на европскиот континент во споредба со Азија , особено со Кина, која… Читај повеќе »