List/Grid

топ Subscribe to топ

Еврозоната забележа најбрз раст на економијата  во последната декада

Еврозоната забележа најбрз раст на економијата во последната декада

Економијата во еврозоната порасна за 2,5 проценти минатата година, што е највисока стапка на раст во последните десет години.Ова го покажаа објавените прелиминарни податоци на Европскиот статистички сервис Еуростат. Тоа… Читај повеќе »

Со новите законски измени на рудниците им се заканува затворање предупредува СЕИР

Со новите законски измени на рудниците им се заканува затворање предупредува СЕИР

„Синдикатот на индустрија, енергетика и рударство на Македонија – СИЕР со големо внимание ја следи дебатата во јавноста во врска со предлогот за измена на Законот за минерални суровини. Имено,… Читај повеќе »

Индустриското производство падна и во декември за 2,6%. Економските индикатори поразителни за 2017

Индустриското производство падна и во декември за 2,6%. Економските индикатори поразителни за 2017

  Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на индустриското производство во декември 2017 година, во однос на декември 2016 година, изнесува 97.4. Гледано по сектори, индустриското производство во… Читај повеќе »

Волстрит забележа остар пад втор ден по ред

Волстрит забележа остар пад втор ден по ред

На Вол Стрит во вторникот цените на акциите остро падна, втор ден по ред, како резултат на притисокот на здравствениот сектор и зголемувањето на приносите на американски обврзници што е… Читај повеќе »

Цената на златото може да достигне и до 10.000 долари

Цената на златото може да достигне и до 10.000 долари

Цената на златото може да достигне неверојатни 10.000 долари, велат експертите. Слабиот американски долар, можната војна меѓу САД и Северна Кореја, трговската војна за Кина или повлекувањето на Доналд Трамп… Читај повеќе »

Дневен извештај од светските берзи 31.01.2018

Дневен извештај од светските берзи 31.01.2018

Берзанските индекси паднаа во вторникот. Цената на златото е во пораст, додека цените на суровата нафта паѓаат. S & P500 Берзанските индекси паднаа во вторникот. Дау Џонс забележа најголема загуба… Читај повеќе »

Политичка дискриминација (?!): Субвенции нема само за лозарите од Кавадарци

Политичка дискриминација (?!): Субвенции нема само за лозарите од Кавадарци

Доцнат субвенциите за лозарите од Кавадарци. Иако се исплатени субвенциите на лозарите од цела Македонија, вклучително и на околните Росоман, Неготино и Демир Капија, Кавадарчани сѐ уште ги чекаат парите… Читај повеќе »

Владата без економска стратегија .Во Србија влегле 30 пати повеќе инвестиции од колку во Македонија

Владата без економска стратегија .Во Србија влегле 30 пати повеќе инвестиции од колку во Македонија

Министерот за економија, Горан Кнежевиќ рече дека на подобра бизнис клима во Србија доведе до фактот дека странските директни инвестиции во 2017 година достигна 2,6 милијарди евра. Кнежевиќ оцени дека… Читај повеќе »

ОБИ 2017: Македонија на дното по буџетска транспарентност – никој не знае како се трошат народните пари

ОБИ 2017: Македонија на дното по буџетска транспарентност – никој не знае како се трошат народните пари

Во Македонија никој не може да види како се трошат буџетските пари. Земјава е рангирана меѓу земјите со најлоша буџетска транспарентност во светот, соопшти денеска Центарот за економски анализи (ЦЕА), повикувајќи… Читај повеќе »

Измени на правилата за тргување на Македонската берза

Измени на правилата за тргување на Македонската берза

Наместо досега применуваниот период на порамнување од три работни дена (Т+3) од денот на склучување на трансакцијата, според правилата за тргување на Македонската берза АД Скопје, се воведува период на… Читај повеќе »