List/Grid

Банки Subscribe to Банки

До 2025 два милиони банкари ќе останат без работа

До 2025 два милиони банкари ќе останат без работа

Истражувањето на Европската банкарска федерација, објавено во средата, покажа дека банките во Европската унија затвориле 9.100 филијали минатата година и отпуштиле околу 50.000 работници поради зголемената популарност на интернет банкарството…. Читај повеќе »

НБРМ: Економијата се подобрува, намален износот на благајнички записи

НБРМ: Економијата се подобрува, намален износот на благајнички записи

Монетарната поставеност е соодветна на тековните услови во економијата, која по стагнацијата во првото тримесечје показателите упатуваат на подобрување на состојбата. Девизните резерви во второто тримесечје покажуваат пад во однос… Читај повеќе »

ЕИБ и дала 100 милиони евра на Македонија во 2012. што донеле 2.000 нови работни места

ЕИБ и дала 100 милиони евра на Македонија во 2012. што донеле 2.000 нови работни места

Европската инвестициска банка (ЕИБ) обезбедила заем од 100 милиони евра за Македонската банка за поддршка на развојот (МБПР) во 2012 година, за подобрување на пристапот до финансии за малите и… Читај повеќе »

НБРМ усвои регулатива за сметководство и финансиско известување на банките и штедилниците

НБРМ усвои регулатива за сметководство и финансиско известување на банките и штедилниците

Советот на Народната банка на Република Македонија на денешната петта седница ја разгледа и усвои регулативата за сметководство и за финансиско известување за банките и штедилниците, соопшти НБРМ. Оваа регулатива… Читај повеќе »

Богов: Инвестицискиот рејтинг и кредитирањето ќе се зголемат ако се намали политичкиот ризик

Богов: Инвестицискиот рејтинг и кредитирањето ќе се зголемат ако се намали политичкиот ризик

Инвестицискиот рејтинг на Македонија може да се зголеми само ако се намалат политичкиот ризик во државата и неизвесноста околу процесот на нејзиното евроинтегрирање, истакна денеска гувернерот Димитар Богов на првата… Читај повеќе »

Пиреус банката ги продава подружниците на Балканот

Пиреус банката ги продава подружниците на Балканот

Пиреус банката планира да ги продаде своите подружници во Албанија, Бугарија, Романија и Србија, како дел од планот за намалување на изложеноста во странство, пишуваат грчките медиуми. Планот вклучува намалување… Читај повеќе »

Охридска банка ја модернизира деловната мрежа

Охридска банка ја модернизира деловната мрежа

Охридска банка Сосиете женерал го продолжи модернизирањето на експозитурите почнато минатата година. По отворањето на експозитурата во населба Аеродром во Скопје со нов уникатен и неконвенционален изглед, ја модернизира и… Читај повеќе »

Ќе се продава НЛБ или нејзините балкански подружници?

Ќе се продава НЛБ или нејзините балкански подружници?

Извори на љубљанскиот весник Дневник велат дека проценетата вредност на акциите на словенечката банка во доминантна државна сопственост НЛБ е прениска за било кој во владата да се осмели да… Читај повеќе »

Дојче Банк казнета заради скандалто со перење милијарди рубљи

Дојче Банк казнета заради скандалто со перење милијарди рубљи

Дојче Банк доби повторно милионска казна. Поради непреземање доволно мерки против перењето пари, банката е казнета од Американската централна банка, објави Дојче Веле. Дојче Банк мора на САД да им… Читај повеќе »

НБРМ ПРЕДУПРЕДУВА: Вложувањата во виртуелни или крипто валути во Македонија не се дозволени!

НБРМ ПРЕДУПРЕДУВА: Вложувањата во виртуелни или крипто валути во Македонија не се дозволени!

Народната банка на Република Македонија (НБРМ) реагира во врска со објавата за бесплатен онлајн курс за биткоин и начинот на тргување со оваа дигитална (крипто) валута. „Народната банка укажува дека… Читај повеќе »