List/Grid

Банки Subscribe to Банки

НБРМ ќе ги презентира најновите макроекономски проекции

НБРМ ќе ги презентира најновите макроекономски проекции

Народната банка на Република Македонија денеска ќе ги презентира најновите проекции за економскиот раст во државата. На прес-конференцијата, што ќе се одржи во зградата на НБРМ, ќе присуствува гувернерот Димитар… Читај повеќе »

Три признанија за најдобар шалтерски работник за Охридска банка

Три признанија за најдобар шалтерски работник за Охридска банка

Вработени од Охридска банка Сосиете Женерал на Светскиот ден на штедењето добија признанија за постигнати особени резултати во вршењето на работните задачи во доменот на работењето со населението за 2015… Читај повеќе »

ЕУ: Бaросо со ангажманот во Голдман Сакс не ги прекршил етичките правила

ЕУ: Бaросо со ангажманот во Голдман Сакс не ги прекршил етичките правила

Поранешниот претседател на Европска комисија Жозе Мануел Баросо не ги прекршил етичките правила на Европска унија кога ја прифатил контроверзната работа во американската инвестициска банка „Голдман Сакс“ откако ја напушти… Читај повеќе »

Денес е светски ден на штедењето

Денес е светски ден на штедењето

По повод Светскиот ден на штедењето, 31 Октомври, во Стопанската комора на Македонија седница ќе одржи Здружението на банкарство. На седницата ќе им бидат доделени признанија на најдобрите службеници во… Читај повеќе »

ПОВТОРНО: Од граѓански сеф на Комерцијална банка одземени 40.000 долари

ПОВТОРНО: Од граѓански сеф на Комерцијална банка одземени 40.000 долари

Од граѓански сеф во Комерцијална банка-филијала Битола непознат сторител во периодот од 26 мај 2016 година до 21 октомври 2016 година одзел вкупно 40.000 долари. Кражбата на 21 октомври 2016… Читај повеќе »

Соработка на Стопанската комора и НБРМ за унапредување на финансиската едукација

Соработка на Стопанската комора и НБРМ за унапредување на финансиската едукација

Стопанската комора на Македонија и Народната банка на Република Македонија (НБРМ) потпишаа меморандум за соработка во областа на унапредување на финансиската едукација. Целта е да се зголеми финансиската свест, да… Читај повеќе »

Банките се подготвуваат да се преселат од Британија

Банките се подготвуваат да се преселат од Британија

Асоцијацијата на британските банкари (ББА) предупреди дека големите банки се подготвуваат, после изгласаниот Брегзит, да се преселат од Велика Британија. Таквиот процес би почнал уште во првата половина на идната… Читај повеќе »

Словенија поднесе тужба против Хрватска поради „Љубљанска банка“

Словенија поднесе тужба против Хрватска поради „Љубљанска банка“

Словенечката Влада поднесе тужба против Хрватска пред Судот во Стразбур, поради мерките што ги презедоа властите во Загреб во врска со имотот и побарувањата на граѓаните од некогашната „Љубљанска банка“,… Читај повеќе »

Орден за заслуги за Македонија за Народната банка на Република Македонија

Орден за заслуги за Македонија за Народната банка на Република Македонија

Народната банка на Република Македонија е еден од столбовите на функционалната и компетитивна македонска пазарна економија. Во своето седумдецениско постоење и делување таа мина бројни предизвици ја оправда довербата на… Читај повеќе »

Регулаторите на пазарите на хартии од вредност од регионот ја зајакнуваат соработката

Регулаторите на пазарите на хартии од вредност од регионот ја зајакнуваат соработката

Регулаторите на пазарите на хартии од вредност од Македонија, Словенија, Србија, Хрватска, Црна Гора, Република Српска, Федерацијата на Босна и Херцеговина и Дистриктот Брчко, денеска во Љублана потпишаа Декларација за… Читај повеќе »