List/Grid

Банки Subscribe to Банки

Пуштена во оптек кованата пара за колекционерски цели „Владимирска“

Пуштена во оптек кованата пара за колекционерски цели „Владимирска“

Народната банка на Република Македонија соопшти дека е издадена и пуштена во оптек кованата пара за колекционерски цели „Владимирска“ од серијата „Икони на Пресвета Богородица“ („Службен весник на Република Македонија”… Читај повеќе »

Турската централна банка ја намали основната каматна стапка

Турската централна банка ја намали основната каматна стапка

Централна банка на Турција денеска донесе одлука да ја намали основната каматна стапка, со цел, како што соопшти, да ја поттикне економијата по обидот за воен удар во земјата. Како… Читај повеќе »

Бундесбанк очекува значителен економски раст и покрај „Брексит“

Бундесбанк очекува значителен економски раст и покрај „Брексит“

Германската економија очекува раст во третиот квартал е проценката на Германската централна банка која што смета дека „Брексит“ нема да влијае на економската стабилност на земјата. Според месечниот извештајот што… Читај повеќе »

Брегзит ќе ги намали приходите на инвестициските банки за осум милијарди долари

Брегзит ќе ги намали приходите на инвестициските банки за осум милијарди долари

Одлуката на Велика Британија за излез од Европската унија најверојатно ќе ги скрати приходите на глобалните инвестициски банки за околу осум милијарди долари и ќе ги принуди осигурителните куќи да… Читај повеќе »

НБРМ: Политичката криза ја зголемува неизвесноста во економијата

НБРМ: Политичката криза ја зголемува неизвесноста во економијата

Народната банка на Република Македонија на последната седница оцени дека податоците за БДП за првиот квартал од годинава го потврдиле растот на економијата, којшто бил понизок од очекуваниот, додека според… Читај повеќе »

Стопанска банка Битола ќе издава корпоративна обврзница

Стопанска банка Битола ќе издава корпоративна обврзница

Комисијата за хартии од вредност на Република Македонија на 95-тата седница што се одржа денеска на 08.07.2016 година, а со која претседаваше Претседателот на КХВ М-р Елизабета Чингаровска го одобри… Читај повеќе »

НБРМ: Три нови нацрт закони усогласени со директиви на ЕУ

НБРМ: Три нови нацрт закони усогласени со директиви на ЕУ

Нови нацрт-закони за платежни услуги и системи, за финансиски инструменти и за проспекти за хартии од вредност и обврски за транспарентност за издавачите, како и пакет подзаконски акти, во кои… Читај повеќе »

Богов: Македонија да ја стабилизира политичката ситуација

Богов: Македонија да ја стабилизира политичката ситуација

Курсот на денарот ќе остане стабилен, земјата нема да падне во инфлација, не се очекуваат проблеми кај девизните резерви, а поголеми ризици носи континуираната политичка криза која втора година се… Читај повеќе »

Европската централна банка ќе го активира рефинансирањето на грчките банки

Европската централна банка ќе го активира рефинансирањето на грчките банки

Европската централна банка одлучи дека од 29 јуни грчките банки одново ќе може да се рефинансираат со исти поволности како и другите банки од еврозоната и покрај тоа што, реално… Читај повеќе »

Германски Уставен суд: Целосните монетарни трансакции на ЕЦБ се законски

Германски Уставен суд: Целосните монетарни трансакции на ЕЦБ се законски

Највисоката судска инстанца во Германија ја отфрли тужбата против Европската централна банка (ЕЦБ) со која се бараше главната алатка на Банката, т.н. целосни монетарни трансакции (ОМТ) да се прогласат за… Читај повеќе »