List/Grid

Банки Subscribe to Банки

Европската централна банка ќе пушти во оптек банкнота од 50 евра

Европската централна банка ќе пушти во оптек банкнота од 50 евра

Европската централна банка (ЕЦБ) соопшти дека следните две години ќе пушти во оптек нова банкнота од 50 евра. „ ЕЦБ и националните централни банки во еврозоната на 5 јули ќе… Читај повеќе »

Централните банки не можат веќе сами да се справуваат

Централните банки не можат веќе сами да се справуваат

  Се’ повеќе се сфаќа дека печатењето на пари од страна на централните банки не е доволно за оживување на економски раст и за неопходни структурни реформи. Но тоа се… Читај повеќе »

Охридска ги зголеми каматите на денарските депозити

Охридска ги зголеми каматите на денарските депозити

Охридска Банка Сосиете Женeрал ги зголеми каматните стапки на денарските депозити кои дополнително и прогресивно растат по периоди, односно на секои три или шест месеци, во зависност од времетраењето на… Читај повеќе »

НБРМ домаќин на 9. Конференција за платните системи

НБРМ домаќин на 9. Конференција за платните системи

Процесот на усогласувањето на македонското законодавство во доменот на платните системи и платежните услуги со регулативите на ЕУ, ќе биде тема на деветтата конференција за платните системи и системите за… Читај повеќе »

Кредитна картичка со осигурување во странство

Кредитна картичка со осигурување во странство

Во пресрет на летните одмори и сѐ позачестените патувања во овој период од годината, Охридска банка ‒ Сосиете Женерал нуди промотивна понуда во сегментот на кредитни картички. Како што информираат… Читај повеќе »

Јелен: Американските федерални резерви ќе ја зголемат каматата во следните неколку месеци

Јелен: Американските федерални резерви ќе ја зголемат каматата во следните неколку месеци

Директорот на американската Управа за федерални резерви Џенет Јелен синоќа потврди дека американската централна банка планира во следните месеци постепено да ја затегне својата фискална политика, подготвувајќи ги пазарите за… Читај повеќе »

„Пиреус Банк“ банкарски партнер на ТАП во Грција

„Пиреус Банк“ банкарски партнер на ТАП во Грција

Грчката „Пиреус Банк“ денеска соопшти дека ќе биде банкарски партнер на Трансјадранскиот гасовод (ТАП) во Грција, и оти преку неа ќе оди плаќањето на надоместоците за сопствениците на земјиште низ… Читај повеќе »

Фондот за осигурување депозити ги повикува поранешните штедачи да си ги подигнат парите од Македонска банка

Фондот за осигурување депозити ги повикува поранешните штедачи да си ги подигнат парите од Македонска банка

Фондот за осигурување на депозите ги повикува поранешните штедачи во Македонска банка АД Скопје во ликвидација да ги подигнат Потврдите за сопственост на депозитите во банката за да си го… Читај повеќе »

Арсовска: Банките треба да бидат и кредитори

Арсовска: Банките треба да бидат и кредитори

Банките треба да ги пресметаат своите ризици и да влезат во одредени инвестиции во стопанството, да се појават како кредитори кои ќе ги следат компаниите, а не само да ги… Читај повеќе »

Албанија најавува понатамошно намалување на основната каматна стапка

Албанија најавува понатамошно намалување на основната каматна стапка

Гувернерот на Централна банка на Албанија Гент Сејко, нaјави натамошно намалување на основната каматна стапка. Според него има место за натамошно намалување на основната каматна стапка,која моментно е на нејзино… Читај повеќе »