List/Grid

Банки Subscribe to Банки

ЕБРД: Потребни се децении да Западен Балкан го достигне стандардот на Европската Унија

ЕБРД: Потребни се децении да Западен Балкан го достигне стандардот на Европската Унија

Шест земји од Западен Балкан имаат силен економски потенцијал за раст и приближување кон ЕУ, но тие треба да ги подобрат своите економски перформанси, оценува Европската банка за обнова и… Читај повеќе »

ТТК Банка АД Скопје со добивка од 100 милиони денари за 2017 година

ТТК Банка АД Скопје со добивка од 100 милиони денари за 2017 година

Во периодот од 1.1. до 31.12.2017 година ТТК Банка АД Скопје оствари позитивен финансиски резултат во износ од 100,1 милиони денари и истиот е повисок во однос на остварениот финансиски резултат минатата година… Читај повеќе »

Кој ќе биде новиот гувернер?

Кој ќе биде новиот гувернер?

Професори, актуелни банкари, екс функционери но и поранешни вицегувернери се можни кандидати за гувернерската позиција. На редакцијата на “Фактор“ и се познати дел од имињата, пришто стапивме во контакт со… Читај повеќе »

Европскиот монетарен фонд основа нов спасувачки фонд

Европскиот монетарен фонд основа нов спасувачки фонд

Европски монетарен фонд, се планира како замена за фондот за спас на еврозоната, и треба да се контролира од страна на земјите-членки и независно од Европската комисија. Ова го изјави… Читај повеќе »

НБРМ донесе одлуки за усогласување на домашната регулатива со базелските стандарди и принципи, како и заради усогласување со Законот за изменување и дополнување на Законот за банките

НБРМ донесе одлуки за усогласување на домашната регулатива со базелските стандарди и принципи, како и заради усогласување со Законот за изменување и дополнување на Законот за банките

Советот на Народната банка на Република Македонија денес ја одржа својата втора седница на која беше разгледан најновиот Квартален извештај, при што беше утврдено дека во последното тримесечје од 2017 година… Читај повеќе »

Форекс: Еврото најјако во последните 3 години

Форекс: Еврото најјако во последните 3 години

Еврото зајакна на тригодишно високо ниво на доларот, поттикнато од растечкиот економски оптимизам на еврозоната и очекувањата дека ЕЦБ ќе почне да ја заострува монетарната политика.   Индексот на доларот,… Читај повеќе »

Денар:Банкарите од Копехнаген кои никогаш не грешат: Не очекува „страшен“ пад на еврото и појава на нова светска валута!

Денар:Банкарите од Копехнаген кои никогаш не грешат: Не очекува „страшен“ пад на еврото и појава на нова светска валута!

Валутна криза и новитети на берзите, кинеските економски трендови и женската доминација во бизнисот. Што не очекува во 2018-та година и дали треба да стравуваме од нешто? „Мирот има собрано… Читај повеќе »

Даночната реформа ќе го кошта “Goldman Saks”  5 милијарди долари

Даночната реформа ќе го кошта “Goldman Saks” 5 милијарди долари

Американската банка “Голдман сакс” очекува пад од пет милијарди долари на добивки остварени во четвртиот квартал, како и во текот на целата 2017 година поради даночните реформи усвоени претходната недела…. Читај повеќе »

Морган Стенли: Биткоинот може да падне на 0

Морган Стенли: Биткоинот може да падне на 0

Вредноста на биткоинот може да биде буквално нула, банкарите  на Морган Стенли предупредуваат. Како што истакнуваат, оваа крипто валута  не се препознава како конкурент на доларот.   Ако не се… Читај повеќе »

ОТП банката ја купи Војводинска банка

ОТП банката ја купи Војводинска банка

Завршена e финансиска трансакција за набавка на Војвоѓанска банка од ОТП банка Србија. ОТП банка Србија и Националната банка на Грција (НБГ) денеска ја затвориа финансиската трансакција, со што успешно… Читај повеќе »