List/Grid

Банки Subscribe to Банки

Лондон и Шкотска после Брегзит сакаат посебен статус каков што доби Северна Ирска

Лондон и Шкотска после Брегзит сакаат посебен статус каков што доби Северна Ирска

Лондон и Шкотска веруваат дека, исто така, треба да имаат посебен статус по Брегзит, за да останат во заедничкиот европски пазар и во царинската унија, ако тоа и  е дозволено… Читај повеќе »

Европската централна банка смета дека банките мораат да пронајдат алернатива на биткоинот

Европската централна банка смета дека банките мораат да пронајдат алернатива на биткоинот

Банките треба да ја воведат можноста за непосредни парични трансфери 24 часа на ден  колку што е можно поскоро. Сето ова за да се намали атрактивноста на дигиталните валути, како… Читај повеќе »

„SoftBank“ дала понуда за купување на акции во „Uber“

„SoftBank“ дала понуда за купување на акции во „Uber“

SoftBank Group и група на инвеститори се обидуваат да купат удел во Uber Technologies Inc. По значително поевтина цена од 69 милијарди долари,  која е последната проценка на вредноста на… Читај повеќе »

Британската влада продава удел во“Royal Bank of Scotland” во вредност од 15 милијарди фунти

Британската влада продава удел во“Royal Bank of Scotland” во вредност од 15 милијарди фунти

Британската влада планира да продаде удел во “Royal Bank of Scotland” во вредност од околу 15 милијарди фунтиТоа е околу две третини од вкупниот удел во РБС од 71 отсто. Портпаролот… Читај повеќе »

Само една швајцарска банка располага со имот од 393 милијарди франци.

Само една швајцарска банка располага со имот од 393 милијарди франци.

Швајцарската приватна банка “Julius Ber”објави дека вредноста на средствата што  се доверени на управата достигнале  рекордни 393 милијарди франци. Банката е во приватна сопственост и се наоѓа во Цирих  и… Читај повеќе »

ЕУ: Британските банки ќе ги изгубат “пасошите“ за Европската Унија

ЕУ: Британските банки ќе ги изгубат “пасошите“ за Европската Унија

Главниот преговарач на Европската унија за Брегзит Мишел Барние изјави дека по излезот на Велика Британија од ЕУ, британските банки би можеле да ги загубат своите “пасоши на ЕУ”. “Правната… Читај повеќе »

ММФ:Лошите кредити го попречуваат кредитирањето на банките од Западен Балкан

ММФ:Лошите кредити го попречуваат кредитирањето на банките од Западен Балкан

  Недостатокот на средства, високиот степен на лоши заеми и слабите прописи во стечајните постапки го забавија растот на кредитирањето во банките што работат во шест економии во Западен Балкан… Читај повеќе »

Утрово извршен е грабеж на Халкбанка во Скопје

Утрово извршен е грабеж на Халкбанка во Скопје

Утрово е ограбена експозитурата на Халкбанка во населбата Бутел во Скопје. Од Министерстсово за внатрешни работи информираат дека грабежот се случил во 9:30 часот на улицата ,,Бутелска”.  Грабежот го извршиле… Читај повеќе »

Најсигурните банки во светот според Светски економски форум

Најсигурните банки во светот според Светски економски форум

  Според Светскиот економски форум (СЕФ), беше направен список – најбезбедните банки во светот – и врз основа на прашалникот на граѓаните: од 1, што значи дека на банките им… Читај повеќе »

НЛБ Банка со профит од 25 милиони евра во изминативе 10 месеци

НЛБ Банка со профит од 25 милиони евра во изминативе 10 месеци

Во периодот од 01.01.2017 година до 30.09.2017 година НЛБ Банка АД Скопје работеше согласно усвоената Деловна политика на Банката за 2017-та година, прилагодувајќи го тековното работење на економските и пазарните… Читај повеќе »