List/Grid

Банки Subscribe to Банки

БАНКАРСТВО:КОМЕРЦИЈАЛНА БАНКА ЌЕ ПРИМЕНУВА ФИКСНИ И ПРОМЕНЛИВИ КАМАТНИ СТАПКИ КАЈ НОВИТЕ ДОГОВОРИ ЗА КРЕДИТИ, ДЕПОЗИТИ И КРЕДИТНИ КАРТИЧКИ

БАНКАРСТВО:КОМЕРЦИЈАЛНА БАНКА ЌЕ ПРИМЕНУВА ФИКСНИ И ПРОМЕНЛИВИ КАМАТНИ СТАПКИ КАЈ НОВИТЕ ДОГОВОРИ ЗА КРЕДИТИ, ДЕПОЗИТИ И КРЕДИТНИ КАРТИЧКИ

Комерцијална банка АД Скопје почнувајќи од 01.10.2017 година ќе применува фиксни и променливи каматни стапки кај новите договори за кредити, депозити и кредитни картички склучени од 01.10.2017 година. Фиксна каматна… Читај повеќе »

Денар:НБРМ: Раст на денарските во споредба со девизните депозити, сигнал за враќање на довербата во денарот

Денар:НБРМ: Раст на денарските во споредба со девизните депозити, сигнал за враќање на довербата во денарот

Советот на Народната банка денес ја одржа својата десетта седница, на која беше разгледан и усвоен Извештајот за ризиците во банкарскиот систем во вториот квартал од 2017 годинa, при што… Читај повеќе »

Bloomberg:Изненадувачкиот економски раст во Велика Британија го „расчисти“ патот на централната банка за зголемување на каматните стапки

Bloomberg:Изненадувачкиот економски раст во Велика Британија го „расчисти“ патот на централната банка за зголемување на каматните стапки

Изненадувачкото забрзување на економијата на Велика Британија го отвори патот за Банката на Англија да ги зголеми каматните стапки за прв пат во една деценија следната недела. Фунтата се зголеми… Читај повеќе »

До 2025 два милиони банкари ќе останат без работа

До 2025 два милиони банкари ќе останат без работа

Истражувањето на Европската банкарска федерација, објавено во средата, покажа дека банките во Европската унија затвориле 9.100 филијали минатата година и отпуштиле околу 50.000 работници поради зголемената популарност на интернет банкарството…. Читај повеќе »

НБРМ: Економијата се подобрува, намален износот на благајнички записи

НБРМ: Економијата се подобрува, намален износот на благајнички записи

Монетарната поставеност е соодветна на тековните услови во економијата, која по стагнацијата во првото тримесечје показателите упатуваат на подобрување на состојбата. Девизните резерви во второто тримесечје покажуваат пад во однос… Читај повеќе »

ЕИБ и дала 100 милиони евра на Македонија во 2012. што донеле 2.000 нови работни места

ЕИБ и дала 100 милиони евра на Македонија во 2012. што донеле 2.000 нови работни места

Европската инвестициска банка (ЕИБ) обезбедила заем од 100 милиони евра за Македонската банка за поддршка на развојот (МБПР) во 2012 година, за подобрување на пристапот до финансии за малите и… Читај повеќе »

НБРМ усвои регулатива за сметководство и финансиско известување на банките и штедилниците

НБРМ усвои регулатива за сметководство и финансиско известување на банките и штедилниците

Советот на Народната банка на Република Македонија на денешната петта седница ја разгледа и усвои регулативата за сметководство и за финансиско известување за банките и штедилниците, соопшти НБРМ. Оваа регулатива… Читај повеќе »

Богов: Инвестицискиот рејтинг и кредитирањето ќе се зголемат ако се намали политичкиот ризик

Богов: Инвестицискиот рејтинг и кредитирањето ќе се зголемат ако се намали политичкиот ризик

Инвестицискиот рејтинг на Македонија може да се зголеми само ако се намалат политичкиот ризик во државата и неизвесноста околу процесот на нејзиното евроинтегрирање, истакна денеска гувернерот Димитар Богов на првата… Читај повеќе »

Пиреус банката ги продава подружниците на Балканот

Пиреус банката ги продава подружниците на Балканот

Пиреус банката планира да ги продаде своите подружници во Албанија, Бугарија, Романија и Србија, како дел од планот за намалување на изложеноста во странство, пишуваат грчките медиуми. Планот вклучува намалување… Читај повеќе »

Охридска банка ја модернизира деловната мрежа

Охридска банка ја модернизира деловната мрежа

Охридска банка Сосиете женерал го продолжи модернизирањето на експозитурите почнато минатата година. По отворањето на експозитурата во населба Аеродром во Скопје со нов уникатен и неконвенционален изглед, ја модернизира и… Читај повеќе »