List/Grid

Банки Subscribe to Банки

Словенечки банки детектираа обид за перење пари од Русија

Словенечки банки детектираа обид за перење пари од Русија

Неколку словенечки банки регистрираа трансакции за кои се постојат сомнежи за поврзаност со обиди за перење „валкани” пари од Русија, пишува љубљанскиот весник „Дело”. Во Словенија во осум банки се… Читај повеќе »

Исланд ја укинува контролата на капиталот воведена по финансиската криза

Исланд ја укинува контролата на капиталот воведена по финансиската криза

Исланд од вторник ќе ги укине сите контроли на капиталните текови за граѓаните, деловниот сектор и пензиските фондови, кои беа воведени во 2008-та, откако тамошните банки банкротираа заради финансиската криза…. Читај повеќе »

Нов кеш кредит за физички лица со фиксна каматна стапка

Нов кеш кредит за физички лица со фиксна каматна стапка

Кеш кредит за физички лица со стабилна и гарантирана каматна стапка за целото времетраење на кредитот од денеска го воведе во своето кредитно портфолио Охридска банка Сосиете женерал. Како што… Читај повеќе »

Седница на Советот на НБРМ

Седница на Советот на НБРМ

Советот на Народната банка на Република Македонија денеска одржа две седници на кои ги разгледа и усвои финансиските извештаи на НБРМ и годишната сметка за 2016 година, како и Извештајот… Читај повеќе »

НБРМ повторно ја намали каматната стапка на благајничките записи

НБРМ повторно ја намали каматната стапка на благајничките записи

Каматната стапка на благајничките записи да се намали за дополнителни 0,25 процентни поени и да изнесува 3,25 проценти, а понудата на благајнички записи да остане непроменета на ниво од 25.000… Читај повеќе »

Австрија ја доби првата биткоин банка

Австрија ја доби првата биткоин банка

Првата биткоин банка е отворена во Австрија, поточно во Виена на познатата “Mariahilfer Strasse” под името “Bitcoin-Bank”. Клиентите ќе можат да ги разменуват еврата за биткоини и обратно, но и… Читај повеќе »

Секој маж, жена и дете во Данска имаат заштеди од по 21.000 долари

Секој маж, жена и дете во Данска имаат заштеди од по 21.000 долари

По речиси пет години негативни каматни стапки, данските домаќинства се побогати од кога било досега, доколку се суди според податокот дека заштедата на граѓаните во Данска лани во декември достигна… Читај повеќе »

Граѓаните најмногу бараат станбени и потрошувачки кредити

Граѓаните најмногу бараат станбени и потрошувачки кредити

Условите за кредитирање во четвртиот квартал кај населението се олеснети, а побарувачката е зголемена за станбени и потрошувачки кредити, покажува анкетата во која учествувале 14 банки. Според одговорите од банките,… Читај повеќе »

На Русите им се случува незамислива главоболка со рубљата

На Русите им се случува незамислива главоболка со рубљата

Руските власти се одлучија на чекор кој пред само една година беше незамислив, да го спречат преголемото јакнење на рубљата. Во јануари 2016 година рубљата падна на рекордно ниско ниво… Читај повеќе »

Дојче Банк се извинува по весници

Дојче Банк се извинува по весници

Најголемата германска банка, „Дојче банк“ (Deutsche Bank) со цела рекламна страница во весниците се извини за своите неправилности во работата, што компанијата ја чинеа загуби во милијарди евра, пренесоа американските… Читај повеќе »