List/Grid

Берзи Subscribe to Берзи

Доларот на највисоко ниво во изминатите три недели, по пораките од Фед

Доларот на највисоко ниво во изминатите три недели, по пораките од Фед

На светските валутни пазари вредноста на доларот спрема кошничката валути достигна денеска највисоко ниво во изминатите три недели по пораките од Фед дека инфлацијата во САД може да зајакне што… Читај повеќе »

КХВ даде согласност за именување на неколку директори

КХВ даде согласност за именување на неколку директори

Комисијата за хартии од вредност на Република Македонија (КХВ) на денешната 115-та седница даде согласност за именување на неколку директори на овластени учесници на пазарот на хартии од вредност. Согласно… Читај повеќе »

Во Словенија лани исплатени 678 милиони евра во дивиденди

Во Словенија лани исплатени 678 милиони евра во дивиденди

Во 2016 во Словенија биле исплатени 678 милиони евра во дивиденди што е за 23,7% повеќе од сумата исплатена во 2015. Најмногу дивиденди исплатиле нефинансиските друштва и тоа вкупно 378… Читај повеќе »

Рекорди на светските берзански пазари, глобалната економија јакне

Рекорди на светските берзански пазари, глобалната економија јакне

На светските берзи цените на акциите минатата недела пораснаа, при што на Вол Стрит и некои европски пазари достигнаа рекордни нивоа, што се должи на индикаторите на јакнење на глобалното… Читај повеќе »

Вредноста на биткоинот над 2.000 долари

Вредноста на биткоинот над 2.000 долари

На почетокот на годината цената на биткоинтот се движеше околу 1.000 долари, за подоцна да забележи раст. Тоа се должи на популарностра на биткоинтот, како и на „легализацијата“ во Јапонија,… Читај повеќе »

КХВ: Илија Филиповски успешно го презема „Технокомерц” АД Скопје

КХВ: Илија Филиповски успешно го презема „Технокомерц” АД Скопје

Комисијата за хартии од вредност на Република Македонија (КХВ) на 114-тата седница ја прифати понудата за преземање на акции издадени од „Технокомерц” АД Скопје што ја даде лицето Илија Филиповски…. Читај повеќе »

Нафтата под 49 долари за барел

Нафтата под 49 долари за барел

Цените на нафтата се намалија на меѓународните пазари под 49 американски долари(УСД), бидејќи засиленото американско производство ги засени сигналите дека Организацијата на земји извознички ан нафта(ОПЕК) и одделни независни производители,… Читај повеќе »

Еврото зајакна во однос на доларот и јенот по изборот на Макрон за француски претседател

Еврото зајакна во однос на доларот и јенот по изборот на Макрон за француски претседател

Утринава на берзите во Азија еврото зајакна во однос на главните светски валути по изборот на проевропскиот либерален кандидат Емануел Макрон за нов претседател на Франција и неговата победа над… Читај повеќе »

КОНФЕРЕЦИЈА НА МАКЕДОНСКА БЕРЗА: Пазарот целосно се потпира врз македонските инвестиции

КОНФЕРЕЦИЈА НА МАКЕДОНСКА БЕРЗА: Пазарот целосно се потпира врз македонските инвестиции

Македонската берза на хартии од вредност денеска во Охрид ја одржува 18. годишна конференција на која ќе бидат разгледувани теми од работата на финансиските пазари, за акционерството како модел на… Читај повеќе »

Илија Филиповски презема 65,93 отсто од акции на „Технокомерц“

Илија Филиповски презема 65,93 отсто од акции на „Технокомерц“

Комисијата за хартии од вредност на Република Македонија му издаде дозвола на Илија Филиповски да даде понуда за преземање на „Технокомерц“ АД Скопје. Како што соопштуваат од Комисијата за хартии… Читај повеќе »