List/Grid

Берзи Subscribe to Берзи

Пад на индексите откако Кина ги зголеми каматните стапки

Пад на индексите откако Кина ги зголеми каматните стапки

На азиските берзи во петок цените на акциите забележаа пад, најмногу во Кина бидејќи централната банка неочекувано ги зголеми краткорочните каматни стапки. На берзата во Токио Nikkei индексот во 7:00… Читај повеќе »

Мерките на Трамп ги уриваат светските берзи

Мерките на Трамп ги уриваат светските берзи

Акциите на компаниите што котираат на Њујоршката берза денеска забележаа пад, како реакција на имиграциските и трговските мерки што ги презеде новиот американски претседател Доналд Трамп. Индустрискиот индекс на Волстрит,… Читај повеќе »

КХВ даде согласност Иново брокер да се приклучи на СЕЕ Линк

КХВ даде согласност Иново брокер да се приклучи на СЕЕ Линк

Комисијата за хартии од вредност на Република Македонија даде согласност брокерската куќа “Иново Брокер ” АД Скопје да врши прием и пренос на налози за купување и продавање на хартии… Читај повеќе »

Обврзниците најтргувани на крајот од седмицата на Македонска берза

Обврзниците најтргувани на крајот од седмицата на Македонска берза

Обврзниците, во прв ред онаа за денационализација, во тргувањето во петокот на Македонската берза за хартии од вреднсот придонесоа за благото одржување на позитивниот тренд кој траеше од почетокот на… Читај повеќе »

Иван Штериев и следните четири години на чело на Македонска берза

Иван Штериев и следните четири години на чело на Македонска берза

Иван Штериев и следните четири години ќе биде главен извршен директор на „Македонска берза” АД Скопје. Одлуката да му се довери уште еден мандат, ја донесе денеска на седница Комисијата… Читај повеќе »

Блок трансакции со акциите на Скопски Пазар

Блок трансакции со акциите на Скопски Пазар

Последниот ден од трговската седмица го отвори блок трансакцијата со акциите на Скопски Пазар Скопје. Во овие блок трансакции помина количество од 100 акции, по просечна цена од 12.564 денари…. Читај повеќе »

Нафтата се стабилизираше на 54 долари за барел

Нафтата се стабилизираше на 54 долари за барел

Цените на нафтата се стабилизираа во петокот на меѓународните пазари на нивото под 54 долари за барел, имајќи предвид дека подготвеноста на производителите да го зауздат прекумерното снабдување ја неутрализираше… Читај повеќе »

Пад на цените на нафтата на светските берзи

Пад на цените на нафтата на светските берзи

Цените на нафтата на светските берзи денеска бележат мал пад, откако вчера достигнаа највисока вредност во изминативе 18 месеци. Аналитичарите проценуваат дека падот на цените на енергенсот се должи на… Читај повеќе »

Белградската берза се придружи на СЕЕ Линк

Белградската берза се придружи на СЕЕ Линк

Белградската берза од денеска е активна членка на СЕЕ Линк, што ќе овозможи тргување со хартии од вредност од Србија преку оваа платформа. Македонска берза информира дека ова е прва… Читај повеќе »

Четврти циклус од „Виртуелна берза“

Четврти циклус од „Виртуелна берза“

Македонската берза денеска го започна четвртиот циклус на едукативната игра во рамките на проектот „Виртуелна берза“. Од Берзата информираат дека Виртуелната берза претставува игра на знаење преку која учесниците стекнуваат… Читај повеќе »