List/Grid

Берзи Subscribe to Берзи

Еврото зајакна во однос на доларот и јенот по изборот на Макрон за француски претседател

Еврото зајакна во однос на доларот и јенот по изборот на Макрон за француски претседател

Утринава на берзите во Азија еврото зајакна во однос на главните светски валути по изборот на проевропскиот либерален кандидат Емануел Макрон за нов претседател на Франција и неговата победа над… Читај повеќе »

КОНФЕРЕЦИЈА НА МАКЕДОНСКА БЕРЗА: Пазарот целосно се потпира врз македонските инвестиции

КОНФЕРЕЦИЈА НА МАКЕДОНСКА БЕРЗА: Пазарот целосно се потпира врз македонските инвестиции

Македонската берза на хартии од вредност денеска во Охрид ја одржува 18. годишна конференција на која ќе бидат разгледувани теми од работата на финансиските пазари, за акционерството како модел на… Читај повеќе »

Илија Филиповски презема 65,93 отсто од акции на „Технокомерц“

Илија Филиповски презема 65,93 отсто од акции на „Технокомерц“

Комисијата за хартии од вредност на Република Македонија му издаде дозвола на Илија Филиповски да даде понуда за преземање на „Технокомерц“ АД Скопје. Како што соопштуваат од Комисијата за хартии… Читај повеќе »

Еврото на двонеделен минимум

Еврото на двонеделен минимум

Еврото доживеа двонеделен минимум откако податоците покажаа дека инфлацијата во контекст на валутниот влок во март се намали многу повеќе отколку што се очекуваше. Тоа падна 1% во однос на… Читај повеќе »

Европската комисија го блокира интегрирањето на германската и на лондонската берза

Европската комисија го блокира интегрирањето на германската и на лондонската берза

Европската комисија го блокираше по трет пат, интегрирањето на двете најголеми европски берзи – „Лондон сток иксчеинџ“ и на „Дојче Бурз“ – во една фирма, чија вкупна вредност требаше да… Читај повеќе »

Бонусите на Вол Стрит можно е да пораснат првпат од 2009

Бонусите на Вол Стрит можно е да пораснат првпат од 2009

Просечните бонуси на директорите на Вол Стрит годинава би можеле да пораснат за 15%, што би бил нив прв значаен пораст од финансиската криза наваму. Како што наведе консултантската компанија… Читај повеќе »

АЗИСКИ ПАЗАРИ: Индексите пораснаа заради вработеноста во САД

АЗИСКИ ПАЗАРИ: Индексите пораснаа заради вработеноста во САД

На азиските берзи кои први отвараат овој понеделник има раст, благодарејќи на растот на Вол Стрит во петокот, заради добрите индикатори од пазарот на труд. Цените на нафтата, пак, се… Читај повеќе »

КХВ: Нов отворен инвестициски фонд КБ Публикум – МБИ 10

КХВ: Нов отворен инвестициски фонд КБ Публикум – МБИ 10

Комисијата за хартии од вредност на Друштвото за управување со инвестициски фондови „КБ Публикум” ад Скопје му даде одобрение да основа нов отворен инвестициски фонд КБ Публикум-МБИ 10. Според инвестициската… Читај повеќе »

КХВ даде дозвола за откуп на 50,01 отсто од „Единство“ АД Струмица

КХВ даде дозвола за откуп на 50,01 отсто од „Единство“ АД Струмица

Комисијата за хартии од вредност на Република Македонија на 107- мата седница што се одржа денеска на лицата Димитар Поповски и Иљо Кузманов им издаде дозвола да дадат понуда за… Читај повеќе »

Македонски граѓани со акции во Кока Кола, Епл, Најк, БМВ…

Македонски граѓани со акции во Кока Кола, Епл, Најк, БМВ…

Македонските граѓани сѐ повеќе вложуваат во инвестициски фондови, потврдуваат од Друштвото за управување КД Фондови, чија актива периодов достигна над 1 милијарда денари. Станува збор за средства кои клиентите ѝ… Читај повеќе »