List/Grid

Берзи Subscribe to Берзи

Европската комисија го блокира интегрирањето на германската и на лондонската берза

Европската комисија го блокира интегрирањето на германската и на лондонската берза

Европската комисија го блокираше по трет пат, интегрирањето на двете најголеми европски берзи – „Лондон сток иксчеинџ“ и на „Дојче Бурз“ – во една фирма, чија вкупна вредност требаше да… Читај повеќе »

Бонусите на Вол Стрит можно е да пораснат првпат од 2009

Бонусите на Вол Стрит можно е да пораснат првпат од 2009

Просечните бонуси на директорите на Вол Стрит годинава би можеле да пораснат за 15%, што би бил нив прв значаен пораст од финансиската криза наваму. Како што наведе консултантската компанија… Читај повеќе »

АЗИСКИ ПАЗАРИ: Индексите пораснаа заради вработеноста во САД

АЗИСКИ ПАЗАРИ: Индексите пораснаа заради вработеноста во САД

На азиските берзи кои први отвараат овој понеделник има раст, благодарејќи на растот на Вол Стрит во петокот, заради добрите индикатори од пазарот на труд. Цените на нафтата, пак, се… Читај повеќе »

КХВ: Нов отворен инвестициски фонд КБ Публикум – МБИ 10

КХВ: Нов отворен инвестициски фонд КБ Публикум – МБИ 10

Комисијата за хартии од вредност на Друштвото за управување со инвестициски фондови „КБ Публикум” ад Скопје му даде одобрение да основа нов отворен инвестициски фонд КБ Публикум-МБИ 10. Според инвестициската… Читај повеќе »

КХВ даде дозвола за откуп на 50,01 отсто од „Единство“ АД Струмица

КХВ даде дозвола за откуп на 50,01 отсто од „Единство“ АД Струмица

Комисијата за хартии од вредност на Република Македонија на 107- мата седница што се одржа денеска на лицата Димитар Поповски и Иљо Кузманов им издаде дозвола да дадат понуда за… Читај повеќе »

Македонски граѓани со акции во Кока Кола, Епл, Најк, БМВ…

Македонски граѓани со акции во Кока Кола, Епл, Најк, БМВ…

Македонските граѓани сѐ повеќе вложуваат во инвестициски фондови, потврдуваат од Друштвото за управување КД Фондови, чија актива периодов достигна над 1 милијарда денари. Станува збор за средства кои клиентите ѝ… Читај повеќе »

Пад на индексите откако Кина ги зголеми каматните стапки

Пад на индексите откако Кина ги зголеми каматните стапки

На азиските берзи во петок цените на акциите забележаа пад, најмногу во Кина бидејќи централната банка неочекувано ги зголеми краткорочните каматни стапки. На берзата во Токио Nikkei индексот во 7:00… Читај повеќе »

Мерките на Трамп ги уриваат светските берзи

Мерките на Трамп ги уриваат светските берзи

Акциите на компаниите што котираат на Њујоршката берза денеска забележаа пад, како реакција на имиграциските и трговските мерки што ги презеде новиот американски претседател Доналд Трамп. Индустрискиот индекс на Волстрит,… Читај повеќе »

КХВ даде согласност Иново брокер да се приклучи на СЕЕ Линк

КХВ даде согласност Иново брокер да се приклучи на СЕЕ Линк

Комисијата за хартии од вредност на Република Македонија даде согласност брокерската куќа “Иново Брокер ” АД Скопје да врши прием и пренос на налози за купување и продавање на хартии… Читај повеќе »

Обврзниците најтргувани на крајот од седмицата на Македонска берза

Обврзниците најтргувани на крајот од седмицата на Македонска берза

Обврзниците, во прв ред онаа за денационализација, во тргувањето во петокот на Македонската берза за хартии од вреднсот придонесоа за благото одржување на позитивниот тренд кој траеше од почетокот на… Читај повеќе »