List/Grid

Берзи Subscribe to Берзи

Светските берзи со различни резултати пред состанокот на ФЕД

Светските берзи со различни резултати пред состанокот на ФЕД

Акциите на европските и азиските берзи вчера забележаа различни резултати  во пресрет на новите насоки на централните банки на САД и Јапонија. Мадридската берза направи напредок односно се опорави со… Читај повеќе »

Дневни извештај на светските берзи за 01.11.2017

Дневни извештај на светските берзи за 01.11.2017

Цените на суровата нафта и златото се зголемија за време на азиската трговија. Вредноста на доларот зајакна во однос на еврото, јенот и франкот, додека слабее во однос на фунтата… Читај повеќе »

Џордан Белфорт или„Волкот од Вол Стрит“ вели дека биткоинот е измама.

Џордан Белфорт или„Волкот од Вол Стрит“ вели дека биткоинот е измама.

Волкот од Вол Стрит смета дека биткоинот е измама повторувајќи ги неодамнешните коментари на Џејми Димон извршен од JPM- Get Report. Белфорт вели дека гледа иднина за крипто- валутите но… Читај повеќе »

Доларот на највисоко ниво во изминатите три недели, по пораките од Фед

Доларот на највисоко ниво во изминатите три недели, по пораките од Фед

На светските валутни пазари вредноста на доларот спрема кошничката валути достигна денеска највисоко ниво во изминатите три недели по пораките од Фед дека инфлацијата во САД може да зајакне што… Читај повеќе »

КХВ даде согласност за именување на неколку директори

КХВ даде согласност за именување на неколку директори

Комисијата за хартии од вредност на Република Македонија (КХВ) на денешната 115-та седница даде согласност за именување на неколку директори на овластени учесници на пазарот на хартии од вредност. Согласно… Читај повеќе »

Во Словенија лани исплатени 678 милиони евра во дивиденди

Во Словенија лани исплатени 678 милиони евра во дивиденди

Во 2016 во Словенија биле исплатени 678 милиони евра во дивиденди што е за 23,7% повеќе од сумата исплатена во 2015. Најмногу дивиденди исплатиле нефинансиските друштва и тоа вкупно 378… Читај повеќе »

Рекорди на светските берзански пазари, глобалната економија јакне

Рекорди на светските берзански пазари, глобалната економија јакне

На светските берзи цените на акциите минатата недела пораснаа, при што на Вол Стрит и некои европски пазари достигнаа рекордни нивоа, што се должи на индикаторите на јакнење на глобалното… Читај повеќе »

Вредноста на биткоинот над 2.000 долари

Вредноста на биткоинот над 2.000 долари

На почетокот на годината цената на биткоинтот се движеше околу 1.000 долари, за подоцна да забележи раст. Тоа се должи на популарностра на биткоинтот, како и на „легализацијата“ во Јапонија,… Читај повеќе »

КХВ: Илија Филиповски успешно го презема „Технокомерц” АД Скопје

КХВ: Илија Филиповски успешно го презема „Технокомерц” АД Скопје

Комисијата за хартии од вредност на Република Македонија (КХВ) на 114-тата седница ја прифати понудата за преземање на акции издадени од „Технокомерц” АД Скопје што ја даде лицето Илија Филиповски…. Читај повеќе »

Нафтата под 49 долари за барел

Нафтата под 49 долари за барел

Цените на нафтата се намалија на меѓународните пазари под 49 американски долари(УСД), бидејќи засиленото американско производство ги засени сигналите дека Организацијата на земји извознички ан нафта(ОПЕК) и одделни независни производители,… Читај повеќе »