List/Grid

Економија Subscribe to Економија

Антикорупционерите си земале пари за патни трошоци со лажни налози

Антикорупционерите си земале пари за патни трошоци со лажни налози

На членовите на Антикорупциската комисија им се исплаќале патни трошоци затоа што доаѓале на седници, а исплата се вршела врз основа на неверодостојни патни налози, објави порталот СДК.мк. Внатрешната ревизија на… Читај повеќе »

Во Германија двојно се зголемил бројот на пиварници

Во Германија двојно се зголемил бројот на пиварници

Бројот на пиварници во Германија, благодарение на големата популарност на пивото , се зголеми за 82 – минатата година, како што се зголеми во изминатите осум години, според податоците на… Читај повеќе »

Индексите на трошоците во градежништвото повисоки во четвртото тримесечје според Државниот завод за статистика

Индексите на трошоците во градежништвото повисоки во четвртото тримесечје според Државниот завод за статистика

Индексите на трошоците во градежништвото за нови објекти за индивидуално домување се наменети за преиспитување или мониторирање на трошоците направени од градежните претпријатија при изведувањето на процесот на изградба на нови објекти… Читај повеќе »

Денес истекува рокот за поднесување годишни пресметки за правни лица

Денес истекува рокот за поднесување годишни пресметки за правни лица

Рокот за поднесување на годишните сметки за правните лица истекува денеска, додека самостојните вршители на дејност можат да ги поднесуваат годишните сметки до 15 март годинава во хартиена и електронска… Читај повеќе »

Министерството за финансии денеска  се задолжи за 6.7 милиони повеќе од планираните –Наместо 26.5 милиони, владата зема 33.2 милиони евра

Министерството за финансии денеска се задолжи за 6.7 милиони повеќе од планираните –Наместо 26.5 милиони, владата зема 33.2 милиони евра

Денеска на страната на Министерството за финансии беше закажана аукција на државни хартии од вредност од 26.5 милиони евра. Имено, Владата и Министерството за финансии според најновите информации од Народна… Читај повеќе »

Партиските вработувања во полн ек- ЈКП Водовод Битола ќе потроши скоро 20 илјади евра за привремени вработувања

Партиските вработувања во полн ек- ЈКП Водовод Битола ќе потроши скоро 20 илјади евра за привремени вработувања

На официјалната страна на системот за Јавни набавки ЈКП Водовод Битола планира да потроши 1.190.000 денари односно скоро околу 20.000 евра за привремени вработувања. На огласот под предмет на договорот… Читај повеќе »

Денеска Министерството за финансии се задожува за нови 26.5 милиони евра

Денеска Министерството за финансии се задожува за нови 26.5 милиони евра

Министерството за финансии денеска   планира да се задолжи за нови 26,5 милиони евра. На официјалната страна на Министерството за финансии е закажана аукција на државни хартии од вредност во вкупен… Читај повеќе »

Истекува рокот за поднесување на годишните пресметки за правните субјекти

Истекува рокот за поднесување на годишните пресметки за правните субјекти

Сите правни субјекти кои имаат обврска да достават годишна сметка и финансиски извештаи до Централниот регистар имаат рок за поднесување на годишните сметки до утре 28.02.2018 година, додека за самостојните вршители… Читај повеќе »

Економските индикатори катастрофални- Граѓаните сиромашни, економијата пред колапс

Економските индикатори катастрофални- Граѓаните сиромашни, економијата пред колапс

Македонската економија со најслаби резултати за 2017 година. Имено, растот на БДП ако може да се нарече раст е некаде околу нулата што е катастрофално лошо како за економијата така… Читај повеќе »

Кои се професиите кои ќе се бараат во иднина

Кои се професиите кои ќе се бараат во иднина

Експертите велат дека до 2025 година, половина од сега позната работа ќе биде заменета со вештачка интелигенција. Американскиот футурист Реј Карцвеил истакнува дека до 2020 година компјутер од 1.000 долари… Читај повеќе »