List/Grid

Економија Subscribe to Економија

Koлку заработуваат Словенците, Хрватите, Србите, Босанците, Македонците?

Koлку заработуваат Словенците, Хрватите, Србите, Босанците, Македонците?

Лани во Словенија и во приватниот и во јавниот сектор платите пораснале.Според последните податоци, највисоки плати имаат Словенците и Хрватите, а најмали Босанците и Македонците. Во просек по 1.062 евра… Читај повеќе »

Македонецот нема пари да го помине месецот. Трошоците за основна егзистенција за 9.000 денари поголеми од просечната плата

Македонецот нема пари да го помине месецот. Трошоците за основна егзистенција за 9.000 денари поголеми од просечната плата

Според синдикалната минимална кошница што секој месец ја прави Сојузот на синдикати на Македонија на едно четиричлено македонско семејство во јануари му биле потребни 32.345 денари за задоволување на основните… Читај повеќе »

Бројот на превезени патници во патниот патнички превоз намален за 5,9%

Бројот на превезени патници во патниот патнички превоз намален за 5,9%

Според податоците на Државниот завод за статистика, во четвртото тримесечје од 2017 година, во однос на истиот период од 2016 година, вкупниот број на превезените патници во патниот патнички превоз е… Читај повеќе »

Македонија во друштво на најлошо рангираните земји во регионот по заработка во 2017

Македонија во друштво на најлошо рангираните земји во регионот по заработка во 2017

Македонија е во друштво на најлошо рагнираните земји во регионот по заработка за 2017 година. На сајтот historynutshell.com објавено е истражување односно мапа на која ги покажува земјите од Европската… Читај повеќе »

Владата повторно троши пари  на граѓаните за вработување на партиска војска – Генералниот секретарјат планира да потроши 10 милиони денари за привремени вработувања

Владата повторно троши пари на граѓаните за вработување на партиска војска – Генералниот секретарјат планира да потроши 10 милиони денари за привремени вработувања

На официјалната страна на системот за Јавни набавки има објавено оглас  во кој под назив на договорениот орган стои Влада на Република Македонија -Генерален секретарјат. Во овој оглас предмет на… Читај повеќе »

Блокиран влез на фабрика во Виница:  Револтирани работници и доверители ја блокираа „Зона Трико“ во Виница

Блокиран влез на фабрика во Виница: Револтирани работници и доверители ја блокираа „Зона Трико“ во Виница

Работниците и доверителите ги блокираа влезовите на текстилната фабрика „Зона Трико“ од Виница за да го спречат изнесувањето машини и опрема од производните хали. Во компанијата дојде и стечајниот управник… Читај повеќе »

Владата планира да ги продава Македонски железници- Левица реагира дека политиката на распродавање на секое јавно добро мора да престане

Владата планира да ги продава Македонски железници- Левица реагира дека политиката на распродавање на секое јавно добро мора да престане

Приватизирањето на Македонски железници според Левицата е ефтин трик на владеачката гарнитура да краткорочно го наполни буџетот. Според Левицата владата мора да престане со продавање на нешто што не е… Читај повеќе »

Економијата тоне-Македонија со 5 пати помалку странски директни инвестиции споредено со  2016 година

Економијата тоне-Македонија со 5 пати помалку странски директни инвестиции споредено со 2016 година

Според информации од Народна банка на Република Македонија странските директни инвестиции се намалени за 5 пати споредено со 2016 година. Очигледно е дека е намалена заинтересираноста на странските инвеститори за… Читај повеќе »

Само во текот на оваа година ќе исчезнат 70.000 работни места- Пазарот на труд се менува поради развојот на технологијата

Само во текот на оваа година ќе исчезнат 70.000 работни места- Пазарот на труд се менува поради развојот на технологијата

Предавање на тема “роботика и Машинско учење менување на трендови на иднината” покажуваат дека во текот на следните 25 години, луѓето нема да ги извршуваат околу 40 отсто од денешните… Читај повеќе »

Од полскиот инвеститор  за кој наводно  беше наменето укинувањето на царината за литиум-јонски акумулатори  која единствено компанијата „Брако “ на вицепремиерот Кочо Анѓушев ги увезува, ни трага ни глас.

Од полскиот инвеститор за кој наводно беше наменето укинувањето на царината за литиум-јонски акумулатори која единствено компанијата „Брако “ на вицепремиерот Кочо Анѓушев ги увезува, ни трага ни глас.

Три месеци поминаа од кога владата на Република Македонија ја укина царината за увоз на литиум-јонски акумулатори, и сè уште нема детали дали и кога ќе инвестира во земјава полската… Читај повеќе »