List/Grid

Економија Subscribe to Економија

Владата вртоглаво се задолжува-  на 27 овој месец граѓаните ќе бидат задолжени  за нови 26,5 милиони евра

Владата вртоглаво се задолжува- на 27 овој месец граѓаните ќе бидат задолжени за нови 26,5 милиони евра

Владата на 27-ми овој месец планира да се задолжи за нови 26,5 милиони евра. На официјалната страна на Министерството за финансии е закажана аукција на државни хартии од вредност во… Читај повеќе »

Електричните автомобили ја кренаа цената на кобалтот

Електричните автомобили ја кренаа цената на кобалтот

Цените на кобалт за помалку од две години се покачија три пати и се уште не се во својот врв,  а ова се должи на побарувачката на автомобилската индустрија, која… Читај повеќе »

„Средната класа“ во Силиконската долина заработува по 400.000 долари годишно

„Средната класа“ во Силиконската долина заработува по 400.000 долари годишно

“Пало Алто Неделен” неодамна ги праша жителите на Силиконската Долина: “Како ја дефинирате Вашата социјална класа?” Истражувањето покажа дека над 80 луѓе кои живеат во Пало Алто и заработуваат до… Читај повеќе »

Транспортерите од „Фени Индустри“ не постигнале договор со претставниците на „Џи Сол“

Транспортерите од „Фени Индустри“ не постигнале договор со претставниците на „Џи Сол“

Транспортерите изјавија дека не постигнале договор со претставниците на „Џи Сол“ околу барањата кои ги имаат. Имено, транспортерите од здружението „Кипер“ кои побаруваат околу 4 милиони евра од Фени велат… Читај повеќе »

Венецуела ја продава својата крипто валута

Венецуела ја продава својата крипто валута

Јужноамериканската држава Венецуела, соочена со санкции од страна на САД, се обиде во декември 2017 година да најде решение за економската криза, создавајќи својa крипто валута. Валутата наречена “петро” дојде… Читај повеќе »

Пајак службата не престанува да хара. Вчера кренати 91 возило во Скопје

Пајак службата не престанува да хара. Вчера кренати 91 возило во Скопје

Според информациите од МВР, 15 возачи  се казнети затоа што управувале возила со брзина поголема од дозволената, а 18 возачи се исклучени од сообраќајот бидејќи 12 од нив управувале возила… Читај повеќе »

Стечајците изиграни од СДСМ

Стечајците изиграни од СДСМ

Новиот закон што го донесе СДСМ за стечајците доживеа вистинска катастрофа. Од 1600 стечајци колку што ги има во Агенцијата за вработување, а се од Куманово, само 54 од нив… Читај повеќе »

Земјоделците изиграни од страна на  владата. Од ветените 160 милиони евра за субвенции издвоени само 136 милиони

Земјоделците изиграни од страна на владата. Од ветените 160 милиони евра за субвенции издвоени само 136 милиони

Скратени се  24 милиони евра кои беа наменети за субвенции за земјоделците. Имено, владата на СДСМ ветија 160 милиони евра за земјоделците но тоа не го исполнија. Напротив субвенциите наменети… Читај повеќе »

Невработеноста во Велика Британија се зголемува

Невработеноста во Велика Британија се зголемува

Невработеноста во Велика Британија се зголеми за прв пат за две години. Таа е зголемена од 4,3% до 4,4% во трите месеци до крајот на декември, објави Националната статистичка служба… Читај повеќе »

Koлку заработуваат Словенците, Хрватите, Србите, Босанците, Македонците?

Koлку заработуваат Словенците, Хрватите, Србите, Босанците, Македонците?

Лани во Словенија и во приватниот и во јавниот сектор платите пораснале.Според последните податоци, највисоки плати имаат Словенците и Хрватите, а најмали Босанците и Македонците. Во просек по 1.062 евра… Читај повеќе »